Hlavní obsah

Hirvonen vyhrál Tureckou rallye a znovu vede šampionát

Dvojnásobným triumfem továrního týmu Ford skončila Turecká rallye. Vítězem osmého podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích se stal Fin Mikko Hirvonen, který porazil o 7,9 sekundy krajana Jariho-Mattiho Latvalu a vrátil se do čela seriálu. Na prvním místě v šampionátu Hirvonen vystřídal úřadujícího mistra světa Sébastiena Loeba, který dokončil soutěž na třetím místě.

Článek

Loebovi nebylo nic platné, že v Turecku vyhrál celkem pět rychlostních zkoušek, zatímco Hirvonen jen tři. Také ve sbírání soutěžních triumfů je Francouz úspěšnější, když letos vyhrál už pět rallye. Hirvonen zvítězil podruhé v sezoně, přesto vede se ziskem 59 bodů, Loeb má o tři body méně.

Hirvonen vstupoval do závěrečného dne s náskokem 16 sekund na Latvalu, který z manka dokázal ukrojit, ale ztrátu nesmazal. "Fantazie, ale bylo to těsné. Přední pneumatiky mám úplně sjeté, poslední kilometry jsem jel s děravou gumou a nebyl si jistý, zda to bude stačit," prohlásil po šestém vítězství v kariéře Hirvonen.

Latvala se ho pokusil sesadit z prvního místa v závěrečném měřeném úseku, na 31 kilometrech však najel pouze necelých pět sekund. "Nestačilo to, ale líp jsem jet nemohl. Byl to neuvěřitelný souboj," uvedl třiadvacetiletý Fin, který měl blízko ke druhému vítězství v kariéře po únorovém triumfu ve Švédské rallye.

Jezdcům Fordu vyšel taktický tah, když v závěru první etapy pustili do čela soutěže Loeba, který pak v sobotu startoval do rychlostních zkoušek jako první a "čistil" svým soupeřům trať. Po druhé etapě ztrácel Francouz 34 sekund a ve zbylých třech erzetách neměl šanci odstup zlikvidovat.

"Snažil jsem se ze všech sil, ale stejně jako ostatní jsme úplně odrovnali pneumatiky. Proto jsem raději zpomalil a snažil se vyhnout defektu. Nemůžeme pokaždé vyhrávat a je lepší dojet třetí než nedojet vůbec," prohlásil Loeb.

Český jezdec Martin Prokop s produkčním mitsubishi v soutěži skončil poté, co ve druhé etapě přijel pozdě do časové kontroly a neodstartoval do čtrnácté rychlostní zkoušky.

Turecká rallye:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 4:42:07,1, 2. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -7,9, 3. Loeb, Elena (Fr., Monako/Citroën C4) -25,7, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -2:25,6, 5. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -2:33,7, 6. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -2:48,2, 7. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -4:24,2, 8. Rautenbach, Senior (Zim., Brit./Ford Focus) -7:46,7.
Průběžné pořadí MS (po 8 z 15 závodů)
1. Hirvonen 59 bodů, 2. Loeb 56, 3. Latvala 34, 4. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 31, 5. Sordo 30, 6. P. Solberg 20.
Pořadí týmů:
1. BP-Ford 99, 2. Citroën 90, 3. Subaru 53, 4. Stobart-Ford 43, 5. Munchi's-Ford 16, 6. Suzuki 10.

Reklama

Související témata: