Hlavní obsah

Kresta se po čtrnácti letech vrací na místo činu

Horácká rallye v Třebíči vyvolává v Romanu Krestovi zvláštní pocit. Právě tady totiž vstoupil před čtrnácti lety do světa rallye. A tento víkend se poprvé od své premiéry na Vysočinu opět vrátí. Z nováčka se ovšem stal zkušený harcovník, který má za sebou angažmá v továrním týmu Ford a v letošní sezóně kraluje domácímu mistrovství.

Foto: BPA/Petr Frýba

Roman Kresta při Rallye Hustopeče.

Článek

Dlouhá absence na tratích kolem Třebíče způsobila, že Kresta bere svůj návrat na místo činu jako další premiéru. „Už si vůbec nepamatuji, jaké byly tehdejší rychlostní zkoušky nebo jak se pak změnily. Takže o víkendu půjde v podstatě o premiéru,“ líčil dvaatřicetiletý pilot po příjezdu do dějiště šestého podniku „velkého“ českého mistrovství.

Na Vysočinu Kresta dorazil přímo z Turecka, kde minulý víkend pomáhal jako poradce Martinu Prokopovi při soutěži mistrovství světa, v níž mladý jihlavský pilot startoval s produkčním mitsubishi. Z horkého Balkánu se ale nevrátil v úplné pohodě, přecházením mezi klimatizovanými prostory a ohřátým vzduchem venku totiž přišel o hlas. „Nebolí mě v krku, nejsem marod, jen hlas je hodně slabý. Doufám, že než začne Horácká rally, budu už normálně mluvit,“ zasípal na vysvětlenou.

Noční jízdu by vyškrtl, přál by si déšť 

Krestu čeká v Třebíči pátý start v letošním českém mistrovství, chyběl jen na lednové Jänner rallye v Rakousku. Ze čtyř soutěží vydoloval tři vítězství, jen při poslední Rallye Hustopeče se musel sklonit před obhájcem mistrovského titulu Václavem Pechem. „I tentokrát čekám s Vaškem, ale i ostatními soupeři, velkou bitvu. Jen mě trochu mrzí, že v pátek se pojedou dvě zkoušky třikrát. Dvě trati na den, to je pro velký mistrák opravdu málo,“ vytknul pořadatelům.

Velkou radost nemá účastník pětatřiceti soutěží MS ani z toho, že se v pátek opět pojede až do tmy. „Proč letos všechny soutěže vždy v pátek končí hluboko v noci. Vždyť to jen odradí diváky, kteří toho ve tmě moc nevidí. Pokud by byly noční jízdy v jedné, dvou soutěžích za rok, proč ne. Ale v každé rallye? To už je pak z toho klišé a ne zážitek,“ kroutil hlavou nad itinerářem.

Kdyby si mohl vybrat alespoň podmínky soutěže, pak by chtěl jezdit na vodě. „Přál bych si déšť. Naše mitsubishi je totiž na vodě vynikající. Za další dva týdny se jede Bohemia, čeká nás perné období, které může zásadně ovlivnit podobu šampionát. Doufám, že s Petrem Grossem zvládneme oba podniky co nejlépe,“ uzavřel Kresta.

Horácká rallye, která se letos jede po devatenácté, odstartuje v pátek 20. června patnáct minut po 17. hodině na Karlově náměstí v Třebíči. Tamtéž šestý podnik z devítidílného seriálu v sobotu skončí, první z vozů by měl vyjet na rampu minutu po 16. hodině.

Reklama

Související témata: