Hlavní obsah

Kresta vyhrál pošesté Bohemia rallye, Pech do cíle nedojel

MLADÁ BOLESLAV

Favorizovaný Roman Kresta vyhrál Rallye Bohemia, sedmý podnik mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Bývalý tovární jezdec Fordu si tak na rallye s centrem v Mladé Boleslavi připsal již šestý triumf v kariéře, díky kterému si zároveň upevnil pozici v čele průběžného pořadí domácího šampionátu.

Foto: BPA

Roman Kresta (ilustrační foto)

Článek

Jeho hlavní soupeř v boji o titul Václav Pech totiž do cíle nedojel. Až do dvanácté rychlostní zkoušky oba jezdci soupeřili o vteřinky a vedení v průběžném pořadí rallye. Ve třináctém - předposledním - měřeném úseku, před kterým vedl Kresta o čtyři sekundy před Pechem, však musel obhájce mistrovského titulu kvůli technickým problémům odstoupit. Krestovi se tak otevřela bezproblémová cesta k prvenství.

"Byla to hodně těžká soutěž. Musím říct, že jsem velmi spokojený. Ne, spokojený je slabé slovo, jsem šťastný závodník. Byl to zase obrovský souboj, ještě drsnější než kterýkoli předchozí," uvedl Kresta na svých oficiálních internetových stránkách. Rodák z Trnavy na Zlínsku vyhrál osm ze čtrtnácti rychlostních zkoušek a připsal si čtvrté prvenství v letošní sezoně, díky kterému se přiblížil zisku mistrovského titulu.

Odstoupivšího soupeře Kresta litoval. "Ale na druhé straně je třeba také přiznat, že v takovém tempu, v jakém jsme zase strávili dva dny, je snad zázrak, že něco nepraskne. Tentokrát měl smůlu Vašek a při nás stálo štěstí, které nás mimo jiné několikrát vrátilo na trať. Až do jeho odstoupení jsem jel na limitu, někdy i za ním," přiznal Kresta.

Pechovi praskla hnací hřídel

Fakt, že musel předčasně rallye opustit, mrzela i Pecha. "Praskla nám hnací hřídel mezi motorem a převodovkou. Řadit sice šlo, ale auto nejelo," popsal Pech technický problém, který mu vystavil stop. "To se stane. Mrzí nás, že jsme to nedotáhli do konce na prvním nebo druhém místě. Takový je ale sport. Měnili jsme to před rallye, ale na druhou stranu je pravda, že jsme auto stejně jako Roman nešetřili," řekl Pech.

Pro úřadujícího šampiona se dvě soutěže před koncem seriálu značně zkomplikovala cesta za obhajobou titulu. Jeho ztráta za Krestou se zvětšila, navíc do konečného pořadí se počítá jen šest výsledků a Kresta má na svém kontě čtyři první a dvě druhá místa. "Roman nám trochu utekl a je v mnohem lepší pozici. Nebude se muset hnát za vítězstvím. Nic ale nevzdáváme," podotkl Pech.

Druhé místo nakonec v Bohemia rallye obsadil Pavel Valoušek, jenž však za Krestou zaostal o více než tři minuty. Valoušek vyšel vítězně ze souboje s Jaromírem Tarabusem, Jaroslavem Orsákem či Karlem Trojanem, který se původně vedl o třetí pozici.

Český šampionát pokračuje dalším dílem v srpnu, kdy se od 22. do 24. uskuteční Barum rallye Zlín.

Neoficiální výsledky:
1. Kresta, Gross 2:10:36,6, 2. Valoušek, Hrůza (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -3:18,8, 3. Tarabus, Trunkát (Fiat Grande Punto S2000) -3:57,9, 4. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer EVO IX) -4:22,7, 5. Štajf, Ernst (Subaru Impreza Sti) -5:07,8, 6. Votava, Synáč -5:13,0, 7. Arazim, Gál (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -5:13,5, 8. Běhálek, Černohorský (Subaru Impreza Sti) -6:05,0.

Reklama

Související témata: