Hlavní obsah

Prokop zkusí zvrátit MS tam, kde nikdy nedojel

Radek MalinaPrávo

Žalostná je dosavadní bilance Martina Prokopa v mistrovství světa juniorů v rallye. Na kontě má dva body za sedmé místo z Mexika. Přitom chtěl útočit na titul šampióna.

Článek

„Ale sezóna ještě není ztracená,“ je přesvědčen pilot Citroënu C2 S1600. V juniorském šampionátu ho už příští týden čeká Finská rallye. Na sever Evropy odletí v pondělí. „A pokud chci ještě myslet na celkové umístění mezi třemi nejlepšími, je pro mě tenhle závod poslední možností, jak osud mistrovství zvrátit,“ uvědomuje si Prokop.

Nečeká ho nic snadného. Ve Finsku startoval čtyřikrát a nikdy nedojel do cíle. Pokud ano, musel využít pravidla superrallye, které umožňuje pokračování i po technických problémech či výletu mimo trať, ale jde už spíše jen o trénink a sbírání dat pro další ročníky. „Ale věřte mi, že byť moje bilance na této soutěži je skutečně zlá, je to můj nejoblíbenější závod. Rozhodně nemám žádný komplex. Finsko je prostě legenda. A já věřím, že konečně prakticky po roce přivezu domů pohár za umístění na stupních vítězů,“ zasní se pětadvacetiletý jezdec.

Prokop i přes neúspěchy zlomený není

Při loňském startu se dlouho hřál na výsluní pořadí juniorské kategorie. Ale v polovině závodu vyletěl mimo trať. „Věřím, že loňské skvělé časy z první poloviny zopakujeme a navíc zvládneme i průjezd tou druhou polovinou rallye,“ směje se Prokop.

Byť se mu nedaří, není vůbec zlomený. „Srážely nás technické problémy, udělal jsem i jezdecké chyby. Ale rychlost a dosahované časy jsou výborné. To nás drží nad vodou,“ vysvětluje.

Pro důkaz o svých tvrzeních nemusí chodit daleko. V rámci přípravy na severskou soutěž absolvoval rallye v Estonsku. „Po předposlední erzetě jsme byli druzí, ale při posledním testu nám upadl ventil na třetím válci,“ posteskne si.

„Už se proto strašně těším do Finska. Zase jsme se přesvědčili o naší rychlosti. A nadcházející soutěž je pro nás prakticky domácí, protože kolem trati jsou vždy stovky českých fanoušků. Jejich přítomnost mi pomáhá. Doufám, že tentokrát budeme mít důvod společně slavit,“ přeji si jezdec Jipocar racing týmu.

Reklama

Související témata: