Hlavní obsah

Prokop oslnil nečekaným vítězstvím, zkusí překvapit ještě čtyřikrát

PRAHA

Fantastický výkon předvedl Martin Prokop při debutu v závodě mistrovství světa v automobilových soutěžích na Novém Zélandu. Byť se soutěží neměl žádné zkušenosti, dokázal s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX porazit všech třiadvacet soků a připsal si premiérové vítězství v třídě produkčních vozů.

Foto: www.martinprokop.com

Martin Prokop s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX .

Článek

„Úžasné, skvělé, prostě jedinečné,“ rozplýval se pětadvacetiletý závodník v cíli soutěže. Nikdo z českých pilotů dosud v produkční třídě na triumf nedosáhl. „Ani od nás takový výsledek nikdo nečekal, nepřijeli jsme bojovat o přední příčky. Na Zélandu potřebujete k úspěchu hlavně zkušenosti ze zdejších tratí. A ty jsme neměli. Navíc tady s námi nebyl náš rádce Roman Kresta, který musel zůstat doma. Ale konzultovali jsme s ním vše na dálku,“ přibližoval po závodě jihlavský rodák.

Opatrný start

Prokop začal pomaleji. „Hned na prvním testu jsme udělali hodiny,“ vyprávěl. Z osmnácti měřených úseků vyhrál jediný. Vpřed pořadím se dral hlavně díky vyrovnaným výkonům na měřených zkouškách. „Spíše jsme vyčkávali, jak se všechno postupně vylíhne,“ usmíval se Prokop. „Ale postupně jsme zrychlili, protože jsme cítili velkou šanci. Navíc ostatní dělali chyby.“

Prokop se prokousal až na druhé místo za Baldacciho. Itala pak ve dvanácté erzetě zradila technika. To už Prokop číhal na druhém místě a poskočil do čela. Vedení už nepustil. „Zvolil jsem pak bezpečnější jízdu na jistotu, nechtěl jsem udělat žádnou chybu. Nejel jsem tak agresívně. Dokázali jsme, že i v produkční třídě můžeme vyhrát. Dosavadní výsledky nebyly dobré, ale tohle je pro nás obrovský impuls,“ jásal Prokop.

Před finišem odpočívá na Jižním ostrově

Desátým místem v absolutním pořadí dosáhl vůbec nejlepšího výsledku. Dosud byl nejlépe jedenáctý při loňském startu s C2 S1600 v Německu. Za triumf mezi produkčními vozy bral deset bodů a v průběžném pořadí je na pátém místě. Ještě ho čekají soutěže v Japonsku a Velké Británii. Mezi juniory je sedmý, má jen dvanáct bodů a jede se už pouze v Katalánsku a na Korsice. Přitom před startem mistrovství snil o absolutním vítězství, které by mu zaručilo start v jedné ze soutěží s vozem Citroën C4 WRC s plnou podporou francouzského továrního týmu.

„Myslím, že moje šance jsou nulové. Ztrácím příliš mnoho bodů. Ale zkusíme na všech zbývajících soutěžích jet stejně jako na Novém Zélandu. To znamená rychle a na vítězství,“ usmál se Prokop v rozhovoru pro wrc.com.

Před startem na Španělské rallye během prvního říjnového víkendu si s týmem dopřeje pět dnů volna na Novém Zélandu. „Vyrazili jsme na Jižní ostrov, trošku prozkoumáme zdejší prostředí. Oddechneme si, abychom nabrali síly před finišem sezóny,“ řekl Prokop.

Reklama

Související témata: