Hlavní obsah

Favorit Loeb vyhrál všechny páteční erzety Španělské rallye

SALOU

Vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství světa a úřadující šampión Sébastien Loeb z Francie potvrzuje na Španělské rallye pozici nejlepšího jezdce na asfaltu. Pilot Citroënu vyhrál všech šest dnešních rychlostních zkoušek a po první etapě vede dvanáctý díl seriálu s náskokem 15,8 sekundy před domácím týmovým kolegou Danielem Sordem.

Článek

Loeb ve Španělsku triumfoval v předešlých třech letech a hlavním favoritem je i letos. Za dvojicí pilotů Citroënu, kteří obsadili první a druhé místo na předešlých dvou světových rallye, se drží zástupci Fordu Francois Duval z Belgie a Mikko Hirvonen. Duvala tým angažoval jako svou dvojku s ohledem na jeho zkušenosti a výkony v asfaltových soutěžích.

"Byl to hodně dobrý den. Neměli jsme žádný problém, auto funguje perfektně a mám z toho dobrý pocit. Patnáct sekund náskoku je slušný výsledek," pochvaloval si první etapu Loeb.

Finský pilot Hirvonen na něj ztrácí 44,1 sekundy, v celkovém hodnocení MS je s osmibodovým odstupem druhý. "Těžko ho tady budu stíhat," posteskl si Hirvonen k Loebově formě. "Dopoledne nám prostě citroëny ujely. Odpoledne bylo lepší, ale pro mě ne dostatečně. Nezbývá než se snažit dál a minimalizovat škody," dodal Fin.

Čech Martin Prokop, bojující o body do takzvaného juniorského šampionátu, je dvaadvacátý. V redukovaném pořadí mu v kategorii patří druhé místo, na nejrychlejšího Ogiera z Francie ztrácí zhruba tři čtvrtě minuty.

Rallye pokračuje dalšími dvěma etapami v sobotu a v neděli.

SALOU - po 1. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:10:11,5, 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -15,8, 3. Duval, Pivato (Bel./Ford Focus) -41,3, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -44,1, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -1:47,5, 6. U. Aava, Sikk (Est./Citroën C4) -2:01,2, ...22. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -7:05,9, 43. Tomaštík, Vřečka (ČR/Subaru Impreza) -14:00,7.

Reklama

Související témata: