Hlavní obsah

Je to sen i horor, říká Semerád ke svému startu v rallyovém MS

PRAHA

Český automobilový jezdec Martin Semerád se po nabitém závěru roku těší na start v příští sezóně mistrovství světa. Koncem října si v rakouském Freistadtu nečekaně vybojoval účast v šesti rallye světového šampionátu 2009, když uspěl v programu Pirelli Stars Drivers Shoot Out. Následně jej navíc zástupci Mezinárodní automobilové federace (FIA) vyhlásili Talentem roku. Jeho jméno přitom v Česku znají jen motorističtí odborníci.

Foto: Marek Felt

Martin Semerád (vpravo)

Článek

"Je to sen a zároveň horor, protože to, co se spustilo s výhrou v programu Pirelli, jsem absolutně nečekal. Škola šla bohužel trochu do pozadí a pár předmětů mi tam hapruje. Musím ale za to být rád. Je to skvělá příležitost a doufám, že ji využijeme," řekl osmnáctiletý Semerád.

Student Gymnázia Jana Keplera v Praze ale věří, že třetí ročník nakonec zvládne. Stejně jako náročný program roku 2009, kdy se představí v osmi podnicích mistrovství světa. "Studium je teď nejdůležitější. Doufám, že dostuduju a pak se začnu věnovat závodům. Člověk nikdy neví, kdy ho opustí štěstí, odejdou sponzoři. Škola je hlavní. Maturita mě ale čeká až v roce 2010, takže to příští rok snad půjde," uvedl Semerád.

Díky úspěchu v programu FIA a předního světového výrobce pneumatik získal právo startu v šesti rallye MS, představí se ale i na dalších dvou. Semerád by se totiž měl startovat v šampionátu PWRC, který se skládá z šesti závodů. A Pirelli jej nasadí do dvou, které jeho součástí nejsou. "Proto jsme se rozhodli, že pojedeme i další dvě rallye nad tento rámec. Být v tomto poháru je výhoda. Můžete startovat vepředu s těmi nejlepšími," vysvětlil.

Chce hlavně sbírat zkušenosti

Žádné velké cíle v mistrovství světa si ale syn úspěšného rallyeového jezdce Josefa Semeráda neklade. Chce hlavně sbírat zkušenosti. "Předpokládám, že to tak bude. Nebudeme se snažit závodit s nejlepšími. Vše potřebuje čas. Doufám, že to tak budou brát všichni a nebudeme nuceni k žádnému risku. Chceme se postupně zlepšovat," uvedl Semerád.

Rozhodně nehodlá jet neustále na hranici rizika. "Nemůžu si dovolit tam letět jako blázen a ničit jedno auto za druhým. Chceme ukázat, že mám šanci se vyvíjet a zlepšovat. Ne ukázat, že umím vyhrát jednu erzetu a pak to rozstřelit," podotkl.

Vše je o penězích

Stejně jako v druhé polovině letošního roku by měl startovat s vozem Mitsubishi Lancer. Jasno by mělo být tento týden, kdy se v Boloni představí na Memoriálu Attilia Bettegy. "Zatím to ale tak vypadá. Pro nás by to bylo nejvýhodnější," uvedl.

Jeho tým už začíná přemýšlet i nad jeho další kariérou. "Je potřeba vymyslet nějaký rámcový projekt třeba na tři roky. Vše je ale o penězích. Chtěli bychom pokračovat dále v mistrovství světa, ale uvidíme, jak to dopadne," řekl Semerád.

Kdyby se ale v roce 2010 vrátil zpět na české tratě, nepovažoval by to za žádnou ostudu. "Někdo by sice mohl tvrdit, že to byla promarněná šance a někdo jiný by se v MS chytil lépe, ale bude mi teprve devatenáct," dodal.

Reklama

Související témata: