Hlavní obsah

Havárie Hirvonena na Britské rallye zkomplikovala Fordu boj o týmový titul

CARDIFF

Piloti Fordu si hned v první etapě Britské rallye zkomplikovali boj o titul v soutěži týmů. Ten jim může zajistit umístění obou jejich vozů na prvním a druhém místě závěrečného podniku šampionátu, jenže Fin Miko Hirvonen po havárii v páté erzetě nabral téměř pětiminutovou ztrátu na druhého Sébastiena Loeba v citroënu, který si individuální titul zajistil v předstihu v Japonsku a jehož tým vede o 11 bodů před Fordem. První je Jari Matti Latvala z Fordu.

Článek

Průběh první etapy značně narušilo mrazivé počasí. Kvůli ledu na trati byla z bezpečnostních důvodů zrušena hned úvodní erzeta, stejný osud potkal i čtvrtou rychlostní zkoušku, která se měla stejně jako první jet ve velšském Hafrenu.

Bez komplikací se neobešly ani dvě závěrečné rychlostní zkoušky ve Walters Areně. Krátce po startu těžce havaroval Chris Atkinson a musel být helikoptérou převezen k vyšetření do nemocnice. Australský pilot byl při převozu při vědomí a podle agentury AFP by měl být v pořádku. Odstraňování vozu z trati pak znamenalo čtyřicetiminutové zdržení.

Náročných podmínek dokázal v úvodu etapy nejlépe využít juniorský mistr světa Sébastien Ogier. Francouzský pilot při svém premiérovém startu v elitní kategorii vyhrál druhou erzetu se překvapivě se ujal vedení.

Ogier byl na prvním místě ještě po pátém úseku, po následujícím se ale do čela propracoval Fin Latvala. Pátá rychlostní zkouška se stala osudnou jeho krajanovi a týmovému kolegovi Hirvonenovi. Finský jezdec obrátil svůj ford kousek před cílem na střechu a dojel až na 65. místě.

Z českých jezdců je lepší Jaroslav Tarabus za volantem speciálu S2000 Fiat Grande Punto, kterému po dnešní etapě patří 31. místo s více než pětiminutovou ztrátou na vedoucího Latvalu.

Martinu Prokopovi patřilo po šesti erzetách 20. místo, pak měl ale potíže s motorem svého mitsubishi a do závěrečných dvou měřených úseků nenastoupil.

Na trati Britské rallye se znovu představil i mistr světa v motocyklové kategorii MotoGP Valentino Rossi. Italský závodník obsadil 24. místo. "Trať je hodně zledovatělá a hodně nebezpečná. Jinak je to ale dobré a bavím se. Samozřejmě, že bez ledu by to bylo mnohem lepší," řekl agentuře Reuters.

Britská rallye - po 1. etapě:
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) 31:20,5, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon/Citröen C4) -12,9, 3. P. G. Andersson, J. Andersson (Švéd./Suzuki SX4) -22,5, 4. Östberg, Unnerud (Nor./Subaru Impreza) -24,0, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -27,4, 6. Sordo, Martí (Šp./Citröen C4) -32,2, ...31. Tarabus, Trunkát (ČR/Fiat Grande Punto S2000) -5:17,6.

Reklama

Související témata: