Hlavní obsah

Nehoda při Pražském Rallysprintu si vyžádala dva lidské životy mezi diváky

PRAHA

Dvě lidské oběti měla sobotní ranní havárie na 14. ročníku TipCars Pražském Rallysprintu u obce Řeporyje. Na místě zahynul šestadvacetiletý divák z Polska. Další stejně starý muž, podle informací Práva český státní příslušník, podlehl vážným zraněním v sobotu večer v motolské nemocnici po velmi náročné operaci. Jeho stav jako velmi kritický označili lékaři už po nehodě.

Článek

Tyto dva a čtyři další diváky smetl v sobotu ráno v 7.46 h. na trati úvodní rychlostní zkoušky neovladatelný Peugeot 307 WRC, řízený Polákem Leszkem Kuzajem (spolujezdec Craig Perry z V. Británie), který vyletěl z trati. Ředitel soutěže rallye ihned ukončil.

Podle očitých svědků Kuzaj na konci Řeporyjí v rychlosti přes 142 km/h (podle jednoho z jezdců v tomto úseku vozy dosahují rychlosti více než 170 km/h a Kuzaj údajně neobul vhodné pneumatiky) dostal na mokrém a velice kluzkém asfaltu smyk na začátku táhlé levotočivé zatáčky.

Jeho vůz se roztočil po nárazu do sloupu veřejného osvětlení a stal se neovladatelným. Bokem vzápětí vlétl do bezpečnostní, pro diváky zakázané zóny. Tam však zasáhl šest přihlížejících. Vůz letěl přes třicet metrů a první mrtvý divák byl pod ním, ten druhý, který skonal v nemocnici, na jeho boku.

Hrůzné divadlo

Podle pořadatelů bylo místo řádně označeno a po průjezdu prvních tří aut tam nikdo nebyl. Kuzaj jel jako čtvrtý v pořadí. Zmínění lidé měli přeběhnout do nebezpečného místa z divákům řádně vyhrazeného prostoru. Jeden z nich za to zaplatil na místě životem. Za necelou minutu byly na místě dvě posádky záchranné služby. Zasahovali i hasiči a vrtulník.

„Bylo to příšerné divadlo. Krátké, ale zároveň nekonečné. Nechápu, proč tam šli. Byl to okamžik a už se to stalo,“ řekl Právu jeden z očitých svědků, který si však nepřál být jmenován. „Já nechci mít nějaké oplétačky, už takhle mám zážitek na celý život," omluvil se.

Zabil kamaráda

„Přes okamžitou pomoc záchranné služby nebylo možné jednoho diváka zachránit. Jeho zranění se neslučovala s životem,“ řekl hlavní lékař soutěže Milan Procházka. „Další tři diváci mají střední až těžká zranění, jeden byl zraněn lehce,“ dodal.

Podle informací Práva se jeden divák sám zvedl a odešel po svých, byť s lehkým zraněním nohy. Nejvážněji zraněný bojoval v motolské nemocnici o život až do večera, kdy po náročné operaci zemřel. Ani jeho zranění nebyla slučitelná se životem.

Osmiletá dívka utrpěla četné zhmožděniny, ale podle neoficiálních informací žádné zlomeniny, ač její stav zpočátku vypadal také vážně. Ta se podrobila operaci po druhé oběti nehody. Zraněna byla také jedna žena, která má kromě zlomenin i vnitřní poranění a leží na jednotce intenzivní péče v ÚVN ve Střešovicích. Tam byl ošetřen a poté propuštěn do domácího ošetření další muž, kterého zasáhl letící vůz.

Mrtvý divák podle polských svědků, kteří byli vyšetřováni policií a podle řádů i organizátory, byl blízkým přítelem jezdce Kuzaje. V okamžiku havárie si jej natáčel na kameru a nestihl uskočit. Také další dva zranění mají být polští státní příslušníci, ostatní jsou Češi.

Vstupné vrátí

Předseda organizačního výboru Pražského Rallyesprintu Petr Mihule vyjádřil soustrast pozůstalým a řekl: „Je to velice smutná událost. Ostatní přísluší policii, která záležitost vyšetřuje. Jako pořadatelé jsme přesvědčeni, že jsme nic nezanedbali.“ O budoucnosti populární automobilové soutěže, která uzavírala sezónu však nechtěl spekulovat.

Hned po zrušení soutěže dorazilo na ředitelství několik rozezlených diváků, kteří se domáhali vrácení vstupného na rychlostní zkoušku na Rošického stadiónu. „V tuto chvíli jsme vrácení vstupného nemohli řešit. Divákům, kteří se prokáží platnými vstupenkami na sobotu bude vstupné vráceno. Kontaktovat nás mohou prostřednictvím našich internetových stránek,“ řekl Petr Mihule.

„Nevím, co se za námi přesně stalo. Nechci se k tomu vyjadřovat. Je hrozné, když přijde o život člověk,“ řekl zdrcený pětinásobný vítěz Pražského Rallysprintu Václav Pech.

O pár metrů dál před šesti lety havaroval Štěpán Vojtěch, tehdy nedošlo k vážnému zranění. V roce 2003 na Strahovském okruhu vyjel z trati David Komárek a srážku s jeho vozem odnesl jeden divák zlomením nohy.

Reklama

Související témata: