Hlavní obsah

Vyšetřování nehody na rallye bude trvat nejméně do konce týdne

PRAHA

Vyšetřování sobotní nehody při Pražském rallyesprintu, po které zemřeli dva diváci, bude trvat nejméně do konce tohoto týdne. Podle mluvčí pražské policie Evy Brožové byla zatím vyslechnuta posádka a byly zajištěny stopy. Na řadu ještě přijdou výslechy organizátorů a svědků, vyhodnocovat se bude také videozáznam a záznam z GPS.

Článek

Podle dostupných informací stáli fanoušci v takzvaném zakázaném prostoru, do kterého se přesunuli krátce před příjezdem vozidla. Pořadatelé tvrdí, že z bezpečnostního hlediska nic nezanedbali. Podle některých médií je ale možné, že na místě v době nehody chyběly žluté pořadatelské pásky, které vyznačují, kde se nemá stát. Na pozdějších záběrech televizí už pásky byly, není tedy vyloučeno, že je tam někdo umístil dodatečně.

Po sobotní nehodě polsko-britské posádky Leszek Kuzaj, Craig Parry v Řeporyjích podlehl na místě svým zraněním šestadvacetiletý muž z Polska, druhý stejně starý muž zemřel v důsledku rozsáhlých poranění ještě ten den v motolské nemocnici.

V nemocnici zůstávají další dva lidé 

V Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích stále zůstává žena, která je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. "Stále je v bezvědomí," řekla ČTK mluvčí nemocnice Iva Ruskovská. V motolské nemocnici je osmiletá holčička, která měla zlomené nohy a musela být v sobotu operována. "Její stav se mírně zlepšil a z jednotky intenzivní péče byla přeložena na ortopedické lůžko," uvedla mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

Nehoda se stala v úvodu sobotního programu, poté co Kuzaj, čtyřnásobný mistr Polska, nezvládl se svým peugeotem krátce po startu druhého měřeného úseku na mokré trati levotočivou zatáčku a narazil do sloupu veřejného osvětlení. Jeho vůz se poté roztočil a vletěl do hloučku diváků. Soutěž byla ihned po havárii zrušena.

Už před pěti lety se stala při Pražském rallyesprintu podobná nehoda. V prosinci 2003 havaroval na mokré vozovce při průjezdu kolem strahovských stadiónů brněnský závodník David Komárek, jehož vůz vjel do diváků. Jeden z nich utrpěl zlomeninu bérce.

Reklama

Související témata: