Hlavní obsah

Policie obvinila šéfa závodu aut v Ostravě, při němž zemřel divák

OSTRAVA

Kriminalisté v úterý obvinili ředitele závodu sportovních automobilů v Ostravě, při němž v říjnu jeden z vozů vyjel mimo trať do diváků. Jeden člověk zemřel a další dva byli zraněni. Novinářům to řekl vyšetřovatel případu.

Článek

Neštěstí se stalo 11. října při Memoriálu Miroslava Fajkuse. Šestnáctiletý závodník do přihlížejících lidí narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu v Místecké ulici smyk a nezvládl řízení.

Vyšetřovatel Jaromír Vávra řekl, že v prostoru, kde se nehoda stala, diváci vůbec neměli být. Fakt, že se tam nacházeli, byl v rozporu s protokolem o schválení trati. Dodal, že diváci měli být rozhodně nad úrovní vozovky či chráněni svodidly. "V tomto případě byly chráněni pouze vymezovací páskou," vysvětlil.

Ředitel závodu byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozí mu až pět let vězení. "Já se k tomu nebudu vyjadřovat," řekl ČTK obviněný Alfred Fešárek a položil telefon. Podle kriminalisty Fešárek odmítl vypovídat i v rámci vyšetřování. Policie se opírá především o prvotní protokol o schválení trati. Podle něj na místě diváci vůbec neměli být.

Řidič obviněn nebude

Policisté nevylučují v současné době, že by obvinili další osoby. Nepředpokládají ale, že by mohl být obviněn mladý řidič, který nezvládl řízení a do diváků najel v rychlosti okolo 160 kilometrů v hodině. "Jednalo se o závod na uzavřené trati. Závodník tam byl od toho, aby vyhrál, a z toho můžou pramenit určité chyby," vysvětlil Vávra.

K obvinění pořadatele automobilového závodu došlo jen tři dny po jiné tragické události, která se přihodila v sobotu při Pražském rallyesprintu. Po nehodě polsko-britské posádky zemřeli dva diváci. Šestadvacetiletý muž z Polska podlehl zraněním přímo na místě, druhý stejně starý muž zemřel v důsledku rozsáhlých poranění v nemocnici. Mezi dalšími zraněnými, kteří byli převezeni do pražských nemocnic, byla i osmiletá dívka. Soutěž byla ihned po havárii zrušena, policie případ vyšetřuje.

V listopadu 2005 policie obvinila dva pořadatele kvůli vážné nehodě, jež se stala v Liberci při červencové Rallye Bohemia, kde rovněž vjel závodník mezi diváky. Na místě nehody zůstali dva lehce zranění muži a dvě těžce zraněné dívky, které přežily jen díky včasnému zásahu libereckých záchranářů. Pořadatelé údajně špatně vytyčili bezpečnostní zónu, kterou navíc posunuli do trati. Dva z nich byli o rok později odsouzeni k veřejně prospěšným pracím, ale na místě se odvolali.

Reklama

Související témata: