Hlavní obsah

VIDEO: V šampionátu rallye skončila i stáj Subaru

TOKIO

Den po Suzuki oznámila odchod z mistrovství světa v automobilových soutěžích další japonská firma Subaru. Důvodem je stejně jako u Suzuki světová ekonomická krize, která dopadla výrazně právě na automobilový průmysl.

Foto: Subaru SWRT

Mikko Hirvonen se subaru při shakedownu Rallye Nový Zéland - ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od Suzuki, jež působila v kategorii WRC pouze v této sezóně a bez většího úspěchu, se v podobě Subaru loučí se světovou rallye jeden z nejsilnějších týmů. Subaru v letech 1995-1997 získalo tři tituly v soutěži značek za sebou a jezdci v tradičních modrožlutých vozech se radovali ze tří individuálních triumfů v šampionátu.

V roce 1995 a 2001 se v barvách tohoto týmu stali mistry světa již zesnulí Britové Colin McRae a Richard Burns, před pěti lety slavil titul Nor Petter Solberg. Ten byl jedničkou Subaru až dosud, spolu s ním jezdil Australan Chris Atkinson. Dohromady získali jezdci Subaru ve světovém šampionátu 47 vítězství.

Vinu nese ekonomická krize

"Naše obchodní situace se vinou globální krize dramaticky změnila. Abychom optimalizovali naše zásoby a posílili značku, musíme stáhnout Subaru z aktivit ve WRC," řekl na úterní tiskové konferenci šéf zastřešující firmy Fuji Heavy Ikuo Mori, jenž podle agentury Reuters působil během svého prohlášení značně rozrušeně a měl v očích slzy.

Po odstoupení obou japonských automobilek tak zůstávají v rallyeovém mistrovství světa pouze tovární vozy Citroënu a Fordu. Začátkem prosince se z motorsportu stáhla jiná japonská společnost Honda, jež se pro příští rok odhlásila z formule jedna.

Reklama

Související témata: