Hlavní obsah

Tým Škody se vrací do rallye, Fabia S2000 poprvé v Monte Carlu

MLADÁ BOLESLAV

Na tratích slavné Rallye Monte Carlo si v lednu odbude soutěžní premiéru speciál automobilky Škoda - Fabia S2000. A obnovená premiéra čeká také mladoboleslavský tovární tým, který opustil svět velké rallye v roce 2005. V barvách Škody budou v úvodním podniku seriálu Intercontinental Rally Challenge (IRC) startovat posádky Jan Kopecký - Petr Starý a finská dvojice Juho Hänninen - Mikko Markkula.

Foto: archiv

Škoda bude startovat na IRC v Monte Carlu s továrním týmem - ilustrační fotografie.

Článek

Mladoboleslavská automobilka čekala na završení homologace nového vozu. Po splnění přísných podmínek může s novým vozem startovat na soutěžích pořádaných Mezinárodní automobilovou federací (FIA). „Jsme pyšní, že můžeme navázat na více než stoletou tradici motoristického sportu pod značkou okřídleného šípu,“ uvedl ve středečním prohlášení předseda představenstva Škoda Auto Eckhard Scholz.

Vedení Škodovky věří, že přichází v dané kategorii se zcela konkurenčním vozem. „Na mezinárodním poli je naší snahou nasazovat vůz na vybraných soutěžích, zejména seriálu IRC. Jsme přesvědčeni, že přicházíme s absolutně konkurenceschopným vozem,“ doplnil Scholz. Cílem automobilky je také prosazení na soutěžích národního charakteru a prodej rallyeových vozů soukromým týmům.

Úspěšnou homologací středočeská automobilka uzavřela několikaletý vývoj nového speciálu. Studii Fabie S200 mladoboleslavští představili na ženevském autosalónu v roce 2007. Na testování prototypu se vedle Jana Kopeckého, který ještě v minulé sezóně startoval s Fabií s podporou Škody v elitním seriálu WRC, vystřídali rakouský pilot Raimund Baumschlager i legendární jezdec Carlos Sainz.

Zatímco o Kopeckého spojení se Škodou nebylo prakticky pochyb, nad druhou posádkou visel dlouho otazník. Volba nakonec padla na druhého muže letošního šampionátu produkčních vozů. “Jan i Juho jsou i přes své mládí na velmi dobré jezdecké úrovni a disponují i dostatkem zkušeností. Věříme, že ve spojení s naším vozem i týmem jejich výkonnost i nadále poroste a budeme společně úspěšně reprezentovat značku Škoda v rallyovém sportu,“ uvedl k výběru pilotů a navigátorů šéf týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

Reklama