Hlavní obsah

Lopraisovu tatru fanoušci zvolili Miss Dakar 2009

PRAHA/DAKAR

Slavný Dakar sice startuje až v sobotu, ale posádka Aleše Lopraise už zaznamenal první vítězství. Jeho tatru zvolili fanoušci v mezinárodním internetovém hlasování Miss Dakar 2009. Design žlutého kamiónu zvítězil před Ginafem Nizozemce Van Ginkela a Macíkovým Liazem. „Vítězství nás moc těší, jsme rádi, že se lidem design našeho vozu líbí. Všem fanouškům moc děkujeme. Před startem tohle vítězství lehce oslavíme. Kéž by takhle dopadla i rallye,“ liboval si Aleš Loprais.

Článek

„V pořádku proběhla i technická přejímka. Auto sice mělo při převzetí prázdné vzduchové měchy, ale baterie nebyla vybitá, takže jsme nastartovali na první otočení klíčkem a měchy se rychle dofoukly. Jiné posádky měly větší problémy,“ dodal Loprais.

Na Nový rok dorazil i navigátor Vojtěch Štajf. „Byl v pohodě. Teď už jsme kompletní a připravení na dlouhou soutěž. Ráno můžeme vyrazit,“ dodal Aleš Loprais.

Dakar na jihoamerickém kontinentu startuje v sobotu úvodní etapou z Buenos Aires do Santa Rosa de la Pampa (celkem 733 km, speciální test 371 km). V neděli je na priogramu nejdelší etapa (837 km, speciálka 237 km). Celkem na 530 startujících čeká 9578 km rozdělených do čtrnácti etap, z toho 5652 km tvoří speciální testy. Od pouště Atacama, která je nejnižším místem na planetě se pojede až do výšek přes 4500 m nad mořem.

Česko budou v kategorii kamiónů reprezentovat posádky:
Loprais, Štajf, Holáň (start. č. 502 - Tatra), Tomeček, Morávek, Smolka (512 - Tatra), Macík, Kalina, Valtr (516 - Liaz), Spáčil, Kubeša, Lamač (520 - Liaz), R. Randýsek, Šiška, Nemajer (569 - MAN), Fajtl, Bervic, Kubíček (574 - Liaz). Mezi motocykly jsou Macek (19 - Yamaha), Pabiška (42), D. Randýsek, (50), Froněk (193 - vš. KTM), Kaštan (195 - Honda), se čtyřkolkami pojedou Macháček (250) a Bražina (272 - oba Yamaha). Ve startovním poli osobních automobilů jsou Zapletal s Ouředníčkem (340 - Mitsubishi) a Janeček s Chytkou (481 - Toyota).

Reklama

Související témata: