Hlavní obsah

Macháček: Více než dvouhodinový náskok ještě nic neznamená

LA SERENA

Český motocyklový jezdec Josef Macháček je na dobré cestě připsat si pátý triumf na dakarské rallye v kategorii čtyřkolek. Jedenapadesátiletý závodník triumfem v nedělní osmé etapě zvýšil svůj náskok na druhého Argentince Marcose Petronelliho na dvě a půl hodiny, ale přesto je si vědom, že vyhráno ještě nemá.

Článek

"Takhle daleko od cíle to vůbec nic neznamená. Pamatuji i větší náskoky, které poté jezdci ztratili, protože jsou čtyřkolky náročné na pneumatiky," uvedl Macháček v oficiální tiskové zprávě svého týmu KM Racing.

Nejlepší dakarský čtyřkolkář z let 2000, 2001, 2003 a 2007 má podle svých slov s pneumatikami také problémy. "Já už pomalu upouštím od balonků v pneumatikách, protože hodně vibrují kola a ničí techniku. Jsem na tom stejně jako ostatní ve startovním poli, pokud by došlo k proříznutí pneumatiky, tak by byly velké komplikace," uvedl Macháček.

Se svým výkonem v nedělní etapě byl spokojen. I proto, že se mu podařilo šetřit techniku. Výrazně jej nezaskočila ani změna trati, kterou pořadatelé učinili v předešlém volném dni. "Byly to vrstevnicové cesty v horách, ideální na čtyřkolku, což je i znát na výsledku. Obrovsky se to zrychlilo, písek a kamenité cesty, ale na druhou stranu to bylo mimořádně nebezpečné," poukázal Macháček na velké srázy a rokle podél cest.

Loprais své soupeře předjížděl bez obtíží

Na pomyslných stupních vítězů se v osmé etapě umístila i posádka kamionu Tatra Aleše Lopraise, která byla hodnocena jako třetí. Synovec šestinásobného vítěze Dakaru Karla Lopraise si pochvaloval zejména fakt, že neměl problém s předjížděním soupeřů. "Všechny předjížděcí manévry jsme provedli po začátku speciálky, kde na ně bylo dost místa a všichni soupeři bez výjimky na vyzvání sentinelem reagovali pozitivně. Ve druhé polovině by předjetí nebylo možné, i kdyby soupeři moc chtěli, tak byla trať úzká a technická," uvedl Loprais v týmové zprávě.

Pozitivní zprávou pro posádku je i lepšící se zdravotní stav navigátora Vojtěcha Štajfa, jenž už má několik dní problémy s krční páteří. "Není to sice stoprocentní, na to bych musel mít alespoň chvíli klidu, ale cítím se o hodně lépe. Namísto původně předepsaných injekcí beru uklidňující pilulky a zdá se, že zabírají," řekl Štajf, jenž využil sobotní volno i k návštěvě vojenské nemocnice ve Valparaisu, kde absolvoval sérii vyšetření.

Macek se vyšvihl na 27. příčku

V posunu vpřed výsledkovou listinou pokračuje i nejlepší český "klasický" motocyklista Martin Macek, jenž je už 27. v průběžném pořadí. Tovární jezdec Yamahy si polepšil i přesto, že závodí s poraněným palcem na pravé ruce, který si při jednom z pádů vyvrátil. "Bolí to, ale docela to jde. Mám to nateklý, dávám si na to voltaren. Doktoři mi dali i něco silnějšího, ale bojím se, aby se to nezanítilo nebo něco," uvedl Macek na svém webu.

Českému závodníkovi přesto momentálně nedělají moc velkou radost rozhodnutí pořadatelů, kteří pravidelně zkracují etapy a měřené úseky. "Chtějí, aby do Buenos Aires vůbec někdo přijel. Když pominu tovární týmy, tak ostatní už nemají ani moc materiálu ani lidí. To je v bivaku vidět. Mechanici jsou špatní, jezdci pobití, technika špatná," poukázal Macek na extrémní náročnost soutěže.

Všechny závodníky na Dakaru nyní čeká podle všeho jedna z klíčových částí rallye, zlatý hřeb v podobě tří etap v poušti Atacama. Tam by měly být až sto metrů vysoké duny a písek zcela jiné konzistence, než na jaký jsou závodníci zvyklí z Afriky. Pořadatelé je nazvali "rozhodující trilogie v Atacamě". I tentokrát se však rozhodli měřený úsek zkrátit, třebaže jen o 20 kilometrů.

Reklama

Související témata: