Hlavní obsah

Tomeček je po havárii v pořádku, Loprais zase jako na houpačce

PRAHA/COPIAPO

Tomáš Tomeček přestál havárii v pondělní deváté etapě Rallye Dakar bez úhony. Český závodník byl podle informací svého týmu po preventivní lékařské prohlídce a drobném ošetření propuštěn z nemocnice a mohl se vrátit do bivaku v Copiapu. Tam se mezitím zbytek posádky snažil dovléct nepojízdnou tatru.

Foto: Sport.cz

Tatra Tomáše Tomečka na trati Rallye Dakar.

Článek

Tomeček odstartoval devátý díl soutěže, při němž se závodníci poprvé zakousli do pouště Atakama, výborně a na prvním kontrolním bodě v kategorii kamiónů vedl. Na 147. kilometru měřeného úseku ale svou tatru převrátil a byl preventivně přepraven do nemocnice, odkud byl ještě v průběhu noci propuštěn „Tomáš je v pořádku a čeká v bivaku na další členy své posádky. K havarované tatře dojel asistenční vůz, který ji teď táhne na laně do cíle v Copiapu,” hlásil z bivaku mechanik Miroslav Martinec.

Ačkoliv nejtěžší etapa čekala na účastníky Dakaru až v úterý, již pondělní průjezd pouštní oblastí dal posádkám hodně zabrat. A to byla pondělní etapa znovu zkrácena a závodníci nemuseli absolvovat závěrečnou dunovou pasáž. „Strašná, otřesná, hrozná, nejhorší co existuje," komentoval průběh etapy mechanik Milan Holáň z posádky Aleše Lopraise, která si opět přišla jako na houpačce.

Organizátoři likvidují motorkáře

Nadějně rozjetou etapu totiž opět narušily potíže. Nejprve defekt, pak výpadek navigačního zařízení. „Naštěstí máme záložní, ale ten má mnohem menší tlačítka a auto chvílemi tak poskakovalo, že jsem měl problém vůbec něco stisknout. Po menší navigační chybě jsme se trochu vzdálili od optimálního kurzu,“ líčil navigátor Vojtěch Štajf.

Dohánění časové ztráty pak do třetice narušil problém s palivovým čerpadlem. „Nouzově jsme propojili přívod paliva do motoru přes pomocné čerpadlo určené k přečerpávání mezi nádržemi s vynecháním filtrů. Opět jsme byli schopni jet, ale lepší než dvanácté místo v etapě z toho být nemohlo,“ litoval Loprais, jemuž patří průběžná desátá příčka.

Doslova vyždímaní byli v pondělí večer především motocyklisté. „Pořadatelům se úspěšně daří likvidovat těmito etapami motorkáře. Dnes to byl v prvních částech etapy trial, obrovské kameny, motorka těžká po natankování, prostě děs,“ přiblížil podmínky v Chile David Pabiška.

Ani jezdci týmu KM Racing se nevyhnuly problémy, když jej z trati smetl vzdušný vír. „Dostal jsem se do víru podobnému tornádu. Okamžitě jsem ztratil orientaci a následoval pád. Oko mám jako po boxerském utkání. Jdu akorát od doktora, mechanici mi dají do pořádku stroj a zítra nás čeká to nejtěžší v letošním Dakaru,“ dodal Pabiška.

Reklama

Související témata: