Hlavní obsah

Loprais na Dakaru po technických problémech skončil

CÓRDOBA

Aleš Loprais letošní jihoamerickou Rallye Dakar nedokončí. Český pilot se sice v pátek se svou tatrou dostal po potížích se spojkou do cíle 13. etapy, před startem sobotního závěrečného měřeného úseku se však jeho posádce nepodařilo vůz opravit. Loprais tak odstoupil z průběžného osmého místa den před slavnostním koncem rallye v Buenos Aires.

Článek

"Bohužel se nám technickou závadu nepodařilo odstranit a den před ukončením soutěže musíme odstoupit. Je nám to samozřejmě líto, ale nespali jsme celou noc a pracovali, ale nepodařilo se nám vůz uvést do takového technického stavu, abychom mohli dnešní etapu zvládnout," řekl Radiu Impuls Milan Loprais, otec Aleše a manažer týmu.

Se spojkou měla Lopraisova tatra problémy už od druhé etapy, kdy kvůli ní nabrala první velkou ztrátu v průběžném pořadí. Tehdy nepojízdný kamion odtáhl do cíle etapy a udržel ho tak v soutěži asistenční vůz MAN jiného českého týmu Offroadsport.cz s pilotem Robertem Randýskem, jenž po odstoupení Lopraise zůstal jako jediný český pilot v průběžném pořadí kamiónů.

Do Córdoby tatra dorazila v limitu

"Pořád je to ta spojka, táhne se to s námi od druhé etapy. Už jsme měli mít novou, ale asi někde létá mezi Paříží nebo je na skladě. Bohužel nepřišla nám, a proto je ten stav takový jaký je," uvedl Milan Loprais.

Tatra jeho syna dokončila páteční měřený úsek jako poslední na 52. místě mezi kamióny, do cílového města Córdoby však dorazila v limitu. Kvůli nabrané více než dvouhodinové ztrátě na nejlepší klesl Loprais v průběžném pořadí kamiónů o jednu pozici na osmé místo.

Spojka trápila Lopraise během dne dvakrát. Kvůli její výměně během spojovacího úseku stihla posádka jeho tatry na poslední chvíli dorazit na start měřeného úseku, kde se však problém objevil znovu.

Doufal, že se podaří závadu opravit

"Naštěstí start proběhl z kopce, takže jsme odjeli vlastní silou a ihned po startu se dali do práce. Provizorní oprava nám zabrala asi tři hodiny a po ní jsme se pomalu vydali na trať erzety, která byla skutečně nádherná. Jen tak tak jsme večer stihli po všech útrapách dorazit do cíle ještě před zavřením časové kontroly a pak provizorně do bivaku," uvedl na oficiálním webu svého týmu Loprais v době, kdy ještě doufal, že se mu přes noc podaří závadu opravit.

Rallye Dakar v Jižní Americe dnes čeká poslední soutěžní etapa, v neděli je už na programu pouze slavnostní průjezd Buenos Aires. Na cestě do argentinské metropole čeká závodníky 792 kilometrů, nicméně pouze 227 km na čas.

Reklama

Související témata: