Hlavní obsah

O takovém výsledku jsme nesnili, říká sedmý Zapletal po Dakaru

Sedmé místo v soutěži automobilů na Rallye Dakar překvapilo i samotného jezdce Miroslava Zapletala, který se postaral o historicky nejlepší český výsledek v této kategorii. Jeho Offroadsport tým přitom závodil v nesrovnatelně skromnějších podmínkách, než jaké měly k dispozici posádky předních továrních týmů. Přesto byl v cíli jako první ze všech pilotů s mitsubishi.

Foto: Sport.cz

Tomáš Ouředníček (vlevo) a Miroslav Zapletal v cíli Rallye Dakar 2009.

Článek

"Výsledek překvapil celý náš tým, mě obzvlášť. Nedokázal jsem si představit, že bychom mohli skončit tak vysoko," řekl Zapletal ČTK. Už několik hodin po projetí cílovou rampou v Buenos Aires věděl, že uspět podobně v budoucnosti bude hodně složité. "Pro náš minitým, který tvoří závodník, spolujezdec a dva mechanici, je to výsledek z říše snů," uvedl.

Základem jeho úspěchu byly vyrovnané výkony. "K tomu jsme měli spoustu štěstí. Dostat se mezi nejlepších deset je vůbec problém a být na sedmém místě prestižní kategorie automobilů je složité," řekl Zapletal, který si již před startem stanovil za cíl udělat co nejméně chyb. "Nepreferoval jsem jednotlivý výsledek, chtěli jsme co nejvíce pošetřit techniku. Věděli jsme, že když se to podaří, tak by to mohlo být zajímavé. Chtěli jsme hlavně dojet, to byla priorita," nastínil svou strategii.

Zapletal se v průběhu rallye posouval výsledkovou listinou nahoru. Na začátku byl ve třetí desítce průběžného pořadí, poté se posunul do druhé a v závěru poskočil na sedmou příčku. "Rozhodující byla desátá a dvanáctá etapa, kdy jsme dokázali v nejtěžších etapách zajet bez chyby a udělali jsme výsledek, který nás posunul vysoko. Poslední dvě etapy už nerozhodly nic," řekl Zapletal.

Zapletala nadchl divácký zájem

Pilot startující s maďarskou licencí, který obsadil na předešlém ročníku Dakaru v Africe 54. místo, si přesun do Jižní Ameriky pochvaloval zejména s ohledem na ohromnou diváckou podporu. "Už jsem závodil v hodně zemích, ale to, co se dělo tady, se nedá s ničím porovnat. Kulisa byla neskutečná. Všude byli lidi v takovém množství a nadšení jako u nás kdysi na prvního máje," zasmál se Zapletal.

Náročnost soutěží moc porovnávat nechtěl, neboť tratě jsou vždy ve vytrvalostních rallye těžké. Na Dakaru je specifická už jeho délka. "Je to skoro deset tisíc kilometrů a čtrnáct dní. Když to člověk chce jen objet po cestě, tak je toho hodně. A tady je to ještě v terénu, který občas hraničí s Camel Trophy. Bylo to náročné. Přejížděli jsme kaňony, do kterých jsme se ani nemohli dostat," uvedl.

Sedmým místem se sice zviditelnil v Česku, ale vzhledem k tomu, že se pravidelně objevuje na velkých mezinárodních offroadových soutěžích, konkurence o jeho kvalitách prý dobře ví. "Už jsme si udělali jméno. Nespadli jsme z Marsu, aby o nás byl najednou velký zájem," řekl Zapletal.

Úspěchem na Dakaru pro moravského jezdce začala sezóna, která bude hodně nabitá. "Čeká nás x závodů napříč různými seriály. Představíme se v českém, maďarském mistrovství, v seriálu Baja a možná pojedeme i světový šampionát. Vybíráme to tak, aby to šlo zvládnout logisticky a finančně," řekl Zapletal, jenž se vrací z Argentiny ve čtvrtek 22. ledna. Už o dva dny později odletí do Saúdské Arábie, kde příští týden začíná seriál International Cup for Cross Country Bajas.

Reklama

Související témata: