Hlavní obsah

Fin Hänninen vede s novou fabií Rallye Monte Carlo

MONTE CARLO

Úspěšný návrat do automobilových soutěží prožívá zatím na Rallye Monte Carlo tovární tým Škoda Motorsport s novým závodním speciálem Fabia S2000. Finský pilot mladoboleslavské stáje Juho Hänninen vyhrál středeční první etapu slavné soutěže, která je letos zařazena do interkontinentálního šampionátu IRC. Český pilot Jan Kopecký, jenž přišel krátce po startu o posilovač řízení, figuruje na desáté pozici.

Článek

Hänninen sice dnes nevyhrál ani jednu ze tří rychlostních zkoušek, přesto vede před trojicí francouzských jezdců s peugeoty 206. Před druhým Stéphanem Sarrazinem má náskok 11,9 sekundy. Třetí Nicolas Vouilloz, který loni vyhrál šampionát IRC, ztrácí 33,9 sekundy. Kopecký zaostává za svým týmovým kolegou o čtyři a půl minuty.

"Mám velkou radost, protože jsem nečekal, že bychom mohli být s novou fabií hned v čele," řekl Hänninen po dokončení úvodních 78 měřených kilometrů.

Kopecký zaostává za svým týmovým kolegou o čtyři a půl minuty. Přes čtyři minuty ztratil hned na úvodní erzetě dlouhé 24,7 km. "Pár set metrů po startu jsme přišli o posilovač řízení a pak bylo velmi těžké s autem jet," uvedl v rozhovoru pro stanici Eurosport český pilot, který po opravení závady zahájil stíhací jízdu. V dalších dvou zkouškách obsadil třetí a šesté místo a posunul se do první desítky.

Své postavení se pokusí ještě vylepšit ve zbývajících dvou dnech. Ve čtvrtek se jede šest měřených úseků a v pátek pět rychlostních zkoušek.

Rallye Monte Carlo - po první etapě
1. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia) 56:32,8, 2. Sarrazin, Renucci -11,9, 3. Vouilloz, Klinger -33,9, 4. Ogier, Ingrassia (všichni Fr./Peugeot 207) -49,3, 5. Loix, Smets (Belg./Peugeot 207) -54,6, 6. Meeke, Nagle (Brit./Peugeot 207) -1:01,3, ...10. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia) -4:30,0.

Reklama