Hlavní obsah

Prokop chce zlato, bronzu má plné zuby

PRAHA

Skoncovat s dobou bronzovou plánuje Martin Prokop, automobilový pilot Citroënu C2 S1600. Chce titul juniorského mistra světa v rallye! V roce 2007 a 2008 skončil třetí. Letos hodlá mezi mladými jezdci usednout na trůn.

Foto: Jipocar Racing Team

Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem při Korsické rallye.

Článek

„Dvakrát jsem byl blizoučko. Na třetí pokus ten titul prostě chci. Je to moje priorita,“ prohlašuje rázně šestadvacetiletý pilot z Jihlavy. V loňském roce se mu nedostávalo dostatečné pomoci od továrního juniorského týmu. Proto nemohl konkurovat Ogierovi ani Burkartovi, prvním dvěma v konečném pořadí.

„Ale Citroën v letošním roce nenasazuje tovární tým, a tak se nám podařilo vyjednat větší podporu. Budeme schopni konkurovat nejlepším vozům,“ vysvětluje Prokop. O výkonnost svého vozu se nebojí.

„Na asfaltu budeme určitě hodně rychlí. Posunout musíme výkon auta na šotolině. S novými díly by se to mělo podařit,“ doufá jezdec, který absolvuje všech dvanáct soutěží světového šampionátu.

V rámci juniorského MS pojede v Irsku, na Kypru, Sardinii, v Polsku, ve Finsku a ve Španělsku. „Finsko, Itálii a Španělsko znám z minulosti,“ říká Prokop. Tyto tři soutěže v minulosti pilot Jipocar racing týmu vyhrál. „Irsko touto dobou na asfaltu bude hodně nevyzpytatelné, všude samé bláto. A v Polsku jsou velkou neznámou písečné úseky na erzetách,“ přemítá o dalších soutěžích.

V kategorii produkčních vozů získal respekt

Kompletní program absolvuje i v šampionátu produkčních vozů s Mitsubishi Lancer Evo IX. V minulé sezóně byl pátý absolutně. „Soupeři zjistili, že jsem schopný bojovat o vítězství. Získal jsem si jejich respekt a posílil sebevědomí. Vím, že náš tým jde správnou cestou,“ vykládá Prokop.

Přesto nechce spřádat příliš odvážné plány. „Vozy třídy S2000 jsou rychlejší než mitsubishi, ale zase nemají takovou spolehlivost. Věřím, že v konečném účtování budeme na stupních vítězů,“ sní Prokop.

Reklama

Související témata: