Hlavní obsah

Janeček zvládl Dakar a teď plánuje spolupráci se Zapletalem

PRAHA

Automobilový jezdec Jiří Janeček před deseti dny zdárně dokončil svoji premiérovou Rallye Dakar a už nyní plánuje start na dalším ročníku slavné soutěže, ve kterém by rád spolupracoval s českou offroadovou jedničkou Miroslavem Zapletalem. A momentálně to vypadá, že se bez větších problémů na vzájemné pomoci dohodnou.

Článek

"Hodně jsme se při rallye sblížili, navzájem jsme si pomáhali a získali jsme od něj hodně rad, které nám pomohly," řekl Janeček na dnešní tiskové konferenci v Praze. I díky nim společně s Viktorem Chytkou obsadili v konečném hodnocení 52. místo a skončili pátí mezi nováčky rallye. "Měli jsme řadu stejných problémů jako oni v minulém ročníku," uvedl pražský radní a poslanec, jenž má soutěže jako koníček.

Janeček s Chytkou při své dakarské premiéře dokonce dopadli lépe než Zapletal při svém prvním startu v roce 2007. "Takže jsme si z něj mohli pak i dělat srandu, že když budeme pokračovat v trendu, který jsme nastolili, tak bychom za rok museli dojet do pátého místa absolutně," smál se Chytka.

Z případné úzké budoucí spolupráce obou posádek by prý mohli těžit všichni. "Poznali jsme, jak pekelně těžký a náročný Dakar je. S Jirkou i Viktorem jsme se sblížili a domníváme se, že by to přispělo ke zkvalitnění zázemí pro oba týmy," uvedl Zapletal. I nadále však podle všeho budou obě posádky usedat do jiných vozů. Janeček chce zůstat věrný toyotě, Zapletal spoléhá na mitsubishi. "S tím by nebyl problém," řekl Janeček.

Spolupráce obou českých posádek, které se na letošním Dakaru představily a zdárně jej i dokončily, by mohl mít i ekonomické klady. "Ufinancovat to není jednoduché a myslím si, že my jsme například řadu partnerů překvapili. Hlavně by však šlo o spolupráci, zázemí a asistenční kamiony. Finance bychom si řešili samostatně," dodal Janeček.

Reklama

Související témata: