Hlavní obsah

Mitsubishi prodělává a končí s dálkovými rallye

TOKIO

Automobilka Mitsubishi již nebude z úsporných důvodů startovat v dálkových soutěžích včetně slavné Rallye Dakar, kterou její tovární vozy dvanáctkrát vyhrály. Společnost to uvedla krátce poté, co oznámila, že za fiskální rok končící březnem prodělá 670 miliónů dolarů (přes 14,7 miliardy korun).

Článek

"Náhlý úpadek globální ekonomiky nás donutil pevněji dohlížet na své zdroje," uvedla v prohlášení čtvrtá největší japonská automobilka.

Kvůli světové hospodářské krizi už dříve ukončily své aktivity v motoristickém sportu další japonské firmy. Honda odešla z mistrovství světa formule 1, Suzuki a Subaru chybějí v šampionátu v automobilových soutěžích a Kawasaki odstoupila ze seriálu MotoGP.

Mitsubishi slavilo na Rallye Dakar v letech 2001 až 2007 sedm vítězství za sebou. Letošní první ročník soutěže na jihoamerickém kontinentu však favorizovanému továrnímu týmu nevyšel. Obhájce prvenství z poslední africké Rallye Dakar Francouz Stéphane Peterhansel, jeho krajan Luc Alphand a Japonec Hiroši Masuoka vypadli už v prvním týdnu.

Nejlepším výsledkem pro Mitsubishi bylo sedmé místo českého jezdce Miroslava Zapletala ze soukromého týmu Offroadsport, který uspěl s vozem postaveným v roce 2001 pro Portugalce Carlose Sousu.

Již v roce 2005 stáhlo Mitsubishi kvůli úsporám svůj tovární tým z mistrovství světa v rallye.

Reklama