Hlavní obsah

Semeráda čekají na Norské rallye hned dvě velké premiéry

Hned dvě velké premiéry čekají ve druhé polovině týdne na českého automobilového jezdce Martina Semeráda. Osmnáctiletý pilot se ve čtvrtek večer postaví na start Norské rallye, druhého dílu mistrovství světa, poprvé tak poměří své schopnosti s absolutní světovou elitou a zároveň jej čeká premiérová sněhová rallye kariéry.

Foto: Marek Felt

Martin Semerád (vpravo)

Článek

"V pondělí jsme si prohlídli servisní zázemí a už začínám chápat, o čem mistrovství světa je. Začíná i stoupat nervozita, ale těším se moc. Doufám jen, že to nebude ostuda," řekl Semerád v rozhovoru s ČTK. Student pražského Gymnázia Jana Keplera se do MS dostal díky úspěchu v projektu "Pirelli Stars Drivers Shoot Out", ve kterém si vybojoval právo startu v šesti vybraných podnicích šampionátu.

V Norsku se však představí díky rozhodnutí svého týmu, jenž do jeho kalendáře zařadil ještě závody na severu Evropy a na Kypru. Semerád se tak představí v kompletním programu takzvaného produkčního šampionátu.

"Z tohoto hlediska je to trochu náročnější, protože se musíme starat i o řadu logistických věcí, ale pomáhá nám Filip Schovánek a další lidi. Já musím udělat vše pro to, aby to nebylo zbytečné," prozradil Semerád, že spolupracuje s bývalým navigátorem Jana Kopeckého v mistrovství světa.

Podmínky jsou prý ideální

Český jezdec se do Hamaru přesunul v pondělí a v úterý začal trénovat. Hned po příletu mu udělal radost dostatek sněhu. "Podmínky jsou naprosto ideální. Sněhu je spousta a je tvrdý, takže se snad nebudou vyjíždět koleje jako například loni ve Švédsku," řekl Semerád, který v minulém roce absolvoval tréninkové jízdy před Švédskou rallye.

Ostrý závod na sněhu jej ale čeká poprvé. "Nějaké ponětí o tom mám. Je ale pravda, že první pořádné zkušenosti jsem získal až letos v lednu ve škole Johna Hauglanda v Norsku, kde jsem si ošahal závodní auto na sněhu," přiznal Semerád, jenž pod dohledem legendárního jezdce závodícího v minulosti s vozy Škoda trénoval týden. "Moc mi to dalo. Doufám, že to neskončí jen u toho a budeme spolupracovat dále. Padli jsme si do oka a oba si dokážeme představit nějakou další spolupráci," řekl Semerád.

I přes minimum zkušeností s jízdou na sněhu se na ni syn předního českého soutěžáckého jezdce Josefa Semeráda těší. "Klouzavé podmínky, mokro a šotolina mi sedí, mám to rád. Neměl jsem žádný velký problém si zvyknout. Je ale pravda, že na sněhu nemám tolik zkušeností jako ostatní, takže bude složité se jim vyrovnat nebo s nimi alespoň trochu držet krok. Určitě to bude ale zábava," dodal Semerád.

Získávání zkušeností bude jeho hlavním cílem v letošní sezoně. Útok na bodované pozice zatím rozhodně neplánuje. "Vše potřebuje čas. Doufám, že to tak budou brát všichni a nebudeme nuceni k žádnému risku. Chceme se postupně zlepšovat. Stále více se utvrzuji v tom, že by bylo vážně zbytečné udělat si na začátku nějaký velký problém. Navíc by to ani nebyla hezká vizitka na úvod. Budeme dělat vše proto, abychom se udrželi na trati a pořád jeli dopředu," dodal Semerád.

Reklama

Související témata: