Hlavní obsah

Loeb se vyšvihl do čela Norské rallye, Sandell s fabií vládne PWRC

Úřadující světový šampión Sébastien Loeb je po první etapě v čele Norské rallye, druhého podniku mistrovství světa. Francouzská jednička továrního týmu Citroën sice vyhrála pouze dvě z pátečních osmi rychlostních zkoušek, ale po nejlepším času v závěrečném měřeném testu vystřídala v čele soutěže Mikku Hirvonena z Finska, jenž v Norsku obhajuje prvenství z roku 2007.

Článek

"Byla to velká zábava, i když poslední erzeta byla hodně těžká," prohlásil v cíli devátého rychlostního testu spokojený Loeb. Hirvonen ale na pětinásobného mistra světa, kterému se poslední dvě sněhové rallye v Norsku a ve Švédsku příliš nevydařily, ztrácí jen 2,6 vteřiny.

Podle informací některých rallyeových serverů však finský pilot pustil svého soupeře do vedení, aby nemusel vyrážet do sobotní etapy jako první. Finský pilot to ale popírá. "Měl jsem hodně opotřebované zadní pneumatiky. Snažil jsem se, rozhodně jsem ho nechtěl pustit před sebe," citoval Hirvonena server wrc.com.

Loeb bral celou situaci s nadhledem. I přesto, že se tovární tým Ford k podobné taktice již odhodlal několikrát v minulé sezóně. "Kdybych si mohl vybrat, tak bych radši jel druhý, ale nemyslím si, že v tom bude velký rozdíl," řekl.

Semeráda zbrzdil defekt

Třetí je dvojka Fordu Jari-Matti Latvala, za ním následuje dvojka Citröenu Daniel Sordo. Na solidní páté pozici je exmistr světa a bývalý tovární jezdec Subaru Petter Solberg, jenž v domácím prostředí startuje se starším citroënem Xsara. Elitní šestku poté uzavírá Švéd Per Gunnar Andersson usedající do vozu Škoda Fabia WRC.

Nejlepší z trojice českých jezdců na startu je podle očekávání Martin Prokop, kterému patří sedmnáctá pozice. V redukovaném pořadí takzvané produkční kategorie je však třetí. "Byl to celkem dobrý den. Nejedeme naplno, snažíme se udržet na cestě," uvedl Prokop na webu autosport.cz. Na nejrychlejšího Sandela startujícího s fabií S2000 ztrácí 2:35 min.

Jaromír Tarabus je jednadvacátý, Martin Semerád měl v osmé erzetě defekt, skončil mimo trať, ztratil více než dvanáct minut a klesl do čtvrté desítky průběžného pořadí.

Norská rallye - po 1. etapě
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:13:41,7, 2. Hirvonen, Lehtinen (Ford Focus) -2,6, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -26,2, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:08,6, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën Xsara) -1:31,5, 6. P.-G. Andersson, Fredriksson (Švéd./Škoda Fabia) -1:31,6, ...14. Sandell (Švéd./Škoda Fabia S2000), 17. Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) -8:01,5, 21. Tarabus, Trunkát (ČR/Fiat Grande Punto) -9:28,8, 35. M. Semerád, Ceplecha (ČR/Mitsubishi Lancer) -22:38,0.

Reklama