Hlavní obsah

Australská rallye soubojem Grönholma s Märtinem

PERTH

Boj o titul v seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích je stejně dramatický jako ve formuli 1. Před desátým závodem, který odstartuje ve čtvrtek v Perthu, je v čele průběžné klasifikace Brit Richard Burns s peugeotem jen s minimálním náskokem pěti bodů před Španělem Carlosem Sainzem s citroënem.

Foto: Ford Motor Company/McKlein/LAT

Ford Markko Märtina

Článek

Do konce seriálu zbývá pět závodů, z toho dva na šotolině, na níž se pojede právě nadcházející Australská rallye. Teoretickou šanci získat titul mají vedle Burnse se Sainzem ještě další čtyři jezdci - Fin Marcus Grönholm, Nor Petter Solberg, Francouz Sebastien Loeb a Estonec Markko Märtin. Posledního z nich dělí od Burnse jen dvanáct bodů.

Ještě těsnější odstupy jsou v Poháru konstruktérů. Vede zatím Peugeot, ale Citroën ztrácí pouhé čtyři body. O třetí místo se pak dělí Subaru s Fordem.

V Austrálii letos o dva měsíce dříve

Australská rallye se letos jede s dvouměsíčním předstihem a tudíž velmi pravděpodobně v dešti. Tamní trať je pro všechny účastníky velkou výzvou. Počasí se mění každou chvíli, z čehož nejsou nadšení mechanici žádného týmu, kteří budou těžko hledat idální nastavení vozů. Cesty jsou lemovány nezřídka i většími kameny, které dokážou nadělat na autech dost velkou paseku.

Největším favoritem je trojnásobný vítěz závodu Grönholm, ale černým koněm je vycházející hvězda Märtin s fordem, který vyhrál Finskou rallye. V Austrálii dokázal zvítězit i Burns, který pak v letech 2000 a 2001 skončil shodně druhý. Letos si bude chtít spravit chuť po nevydařeném loňsku, kdy závod nedokončil.

Zaútočí i ostřílení vlci Sainz a McRae?

Citroënům se daří hlavně na asfaltu, ale i na šotolině dokážou zaútočit. V Austrálii by se měli prosadit hlavně Sainz s Colinem McRaem, kteří už s tamní tratí mají zkušenosti. Loeb jel Australskou rallye jen jednou, a to loni, kdy skončil sedmý.  Očekává se i útok Fina Tommiho Mäkkinena se subaru, který už je mimo hru o titul a navíc oznámil, že po sezoně skončí, čímž ze sebe setřásl poslední zbytky psychického tlaku a pojede v pohodě. Pozadu nebude chtít zůstat ani jeho týmový kolega Sollberg, který loni v Austrálii skončil třetí.

Průběžné pořadí MS:

1.Burns (Brit./Peugeot)49 bodů
2.Sainz (Šp./Citroën)44
3.Grönholm (Fin./Peugeot)38
4.Solberg (Nor./Subaru)38
5.Märtin (Est./Ford)37
6.Loeb (Fr./Citroën)37
11.Gardemeister (Fin./Škoda)9
13.Auriol (Fr./Škoda)4
Pohár konstruktérů
1.Peugeot101
2.Citroën97
3.Ford60
4.Subaru60
5.Škoda20
6.Hyundai10

Reklama

Související témata: