Hlavní obsah

McRae se budoucnosti nebojí

LONDÝN

Skotský účastník světového šampionátu v rallye Colin McRae připustil, že by na konci sezóny mohl opustit svět rallye. Pětatřicetiletý závodník s největší pravděpodobností doplatí na pravidlo, které má od příštího roku limitovat počet vozů v seriálu MS automobilových soutěží.

Foto: Citroën

Colin McRae na právě probíhající Australské rallye

Článek

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se totiž zasazuje o to, aby v příštím roce měl každý tým pouze po dvou soutěžních posádkách. Tento počet praktikuje většina závodních týmů i nyní, ale například Ford a Citroen disponují třemi posádkami a francouzský Peugeot  dokonce hned čtveřici pilotů.

McRae figuruje v týmu Citroen společně s Francouzem Sebastienem Loebem a Carlosem Sainzem a jeden z nich by měl příští rok tým opustit. Všeobecně se předpokládá, že přednost dostane Španěl Sainz a perspektivní Loeb, momentálně vedoucí muž Australské rallye. Tím, kdo tedy nakonec asi bude muset z kola ven, je McRae.

Další odchod... co dál? 

Pokud se tak opravdu stane, bylo by to pro mistra světa z roku 1995 už druhé propuštění za sebou. Loni totiž musel odejít z týmu Ford a uvolnit místo Sainzovi, který je ve hře o jeho dalším osudu i tentokrát. Paradoxem je, že Sainz ještě před začátkem letošního ročníku přešel k Citroenu rovněž a oba se opět stali kolegy v týmu. Brzy se ale jejich cesty budou muset znovu rozejít.

McRaee ale tato situace nijak neděsí. "Pokud bych byl o pět let mladší, snažil bych se zůstat, ale teď už to tak neprožívám. V mém případě už nehrají roli peníze nebo lepší vůz," vykládá McRae. "Vždy jsem tvrdil, že až jednou přestanu jezdit rallye, rád bych zkusil něco jiného." Zároveň ale odmítá komentovat zvěsti, podle kterých by mohl přejít k americkým závodům Nascar.

Na oficiálních internetových stránkách mistrovství světa v rallye včera proběhla anketa, jejíž otázka zněla: Kde by měl Colin McRae pokračovat v příští sezoně? Nejvíce fanoušků (35%), hlasovalo pro jeho setrvání u Citroenu, dalších 28% se vyslovilo proto, aby zkusil štěstí v českém týmu Škoda Motorsport (!), a dalších 24% skotskému závodníkovi radí, aby s rallye úplně skončil.

Reklama

Související témata: