Hlavní obsah

Slovenský rallyeový jezdec bude vyslechnut v Novém Jičíně

NOVÝ JIČÍN

Slovenský jezdec Lukáš Lapdavský, jehož automobil zabil v sobotu při Valašské rallye tři diváky, bude muset přijet k výslechu do Česka. Jezdec po ošetření v nemocnici odjel do své vlasti. Vyslýchat by jej měli policisté z Nového Jičína, kteří tragickou nehodu vyšetřují. ČTK to řekla jejich mluvčí Miroslava Michálková Šálková.

Článek

"Bude předvolán k nám. Pokud se nedostaví nebo uvede závažný důvod, proč tak nemůže učinit, požádáme o spolupráci kolegy na Slovensku," řekla v pondělí Šálková.

Dodala, že kriminalisté nyní čekají na znalecký posudek, který má vyhodnotit technický stav havarovaného závodního automobilu. "Vyhodnocujeme i obrazové záznamy," řekla mluvčí. Dodala, že v souvislosti s nehodou zatím nebyl nikdo obviněn. "Vedeme řízení proti zatím neznámému pachateli. Dosud nemáme poznatky, které by potvrdily zavinění konkrétní osoby," řekla.

Při nehodě, která se stala na trati v Libotíně krátce před 11:00, na místě zahynul osmatřicetiletý otec se svým přibližně třináctiletým synem z Kopřivnice na Novojičínsku. Třetí obětí byl stejně starý chlapcův kamarád.

Podle Pátla za neštěstí mohou diváci

Podle mediálního zástupce Federace automobilového sportu (FAS) Josefa Pátla byla důvodem neštěstí zřejmě nedisciplinovanost diváků. Přímo naproti místu, kde se neštěstí stalo, pro ně totiž byla na vyvýšeném místě vyznačena divácká zóna. "Naproti tomu místo tragédie bylo pod úrovní vozovky, před pevnou překážkou a ještě na vnějšku zatáčky," vysvětlil. Přesné určení příčin neštěstí ale podle něj bude záviset především na výsledcích policejního vyšetřování.

Událost z Valašské rallye je třetím tragickým případem v automobilovém sportu za poslední dobu. Loni v říjnu zahynul při závodu sportovních vozů v Ostravě jeden divák, v prosinci při Pražském rallyesprintu zabilo závodní auto dva lidi. Navíc v listopadové rallye v Horním Hradišti u Plas zranil soutěžní vůz šest přihlížejících.

Za nehodu v Ostravě už policie obvinila dva pořadatele. Za nehodu v Horním Hradišti u Plas na severním Plzeňsku naopak nebude nikdo potrestán. Podle serveru Novinky policie minulý týden případ po několikaměsíčním vyšetřování odložila. "Neshledal jsem trestní odpovědnost řidiče ani pořadatele," uvedl policejní vyšetřovatel Vít Charvát.

Reklama

Související témata: