Hlavní obsah

Rallye čekají bezpečnostní změny, zveřejněny budou v pátek

PRAHA

Na páteční mimořádné tiskové konferenci zveřejní zástupci Autoklubu České republiky (AČR) opatření, která by měla zlepšit bezpečnost na automobilových závodech, zejména na rallye. Po sobotní nehodě na Valašské rallye, při které zahynuli tři diváci, se ve středu uskuteční mimořádné zasedání Federace automobilového sportu AČR a právě zvýšení bezpečnosti bude jeho jediným tématem.

Článek

"Možností změn je více. Dohodli jsme se ale, že až do tiskové konference je nebudeme komentovat," řekl ČTK mediální zástupce FAS AČR a šéf promotérské společnosti Mediasport Josef Pátl.

Už o víkendu ve Valašském Meziříčí Pátl naznačil, že jednou z variant by mohlo být vyhrazení bezpečnostních zón, v kterých by diváci směli stát. Všechna další místa by pro ně byla zapovězena. "Byl to čistě můj názor. Uvidíme, do jaké míry přijde lepší varianta," uvedl Pátl.

Dobře si přitom uvědomuje, že rallyeoví fanoušci by podobným nařízením, které platí například v Belgii, nebyli nadšeni. "Diváci to tam nemají moc rádi. Když už ale není zbytí, tak není čas na hrdinství," podotkl Pátl.

Žhavé téma, které je potřeba řešit

Bez ohledu na konečné řešení je podle něj jisté, že změny, které zvýší bezpečnost na českých rallye, musejí přijít. "Rozhodně to není tak, že je snaha udělat jen kosmetické změny. Domnívám se, že je to hodně žhavé téma a všichni si uvědomují, že je potřeba jej řešit. Proto bude mimořádné jednání výkonného výboru," řekl mediální zástupce autoklubu.

Za Mediasport plánuje předložit několik variant řešení. "A předložíme je k diskuzi. Stejně jako techničtí, sportovní a bezpečnostní delegáti. A vybereme tu nejlepší," řekl Pátl.

K úpravě bezpečnostních pravidel musí dojít v dohledné době i proto, že další rallye českého šampionátu se koná už v polovině dubna, kdy se uskuteční Rallye Šumava s centrem v Klatovech. "Moc času není. Proto jsme už nyní požádali pořadatele, aby do programu zanesli některé důležité věci," uvedl Pátl. Konkretizovat tyto úpravy však zatím s ohledem na plánovanou tiskovou konferenci nechtěl.

Reklama

Související témata: