Hlavní obsah

Těsný duel v Austrálii vyhrál Solberg

PERTH

Souboj dvou mužů, ve který se proměnil závěr Australské rallye, nakonec skončil šťastně pro norského pilota stáje Subaru Pettera Solberga. Po dvou etapách vedoucí Francouz Loeb s citroënem pokazil poslední dvě erzety a skončil druhý s téměř půlminutovou ztrátou. Závod dokončily i obě fabie, i když na nebodovaných místech.

Foto: Subaru

Norský závodník Petter Sollberg na voze Subaru Impreza na trati Australské rallye.

Článek
Fotogalerie

Lépe z mladoboleslavských posádek nakonec dojel Fin Toni Gardemeister, který se po závěrečných čtyřech rychlostních zkouškách posunul na 11. místo, Francouz Didier Auriol skončil o jednu příčku za svým týmovým kolegou.

Rozhodl až samotný závěr

Solberg ztrácel na startu poslední etapy na Loeba pět sekund, těsný náskok ale smazal už v úvodní rychlostní zkoušce, kterou vyhrál a dostal se před svého rivala. Francouz s ním však držel krok a v další erzetě vítězství Norovi oplatil. Nastala patová situace, v níž měli oba stejný čas a dělili se o vedení.

Rozhodnutí přinesla předposlední rychlostní zkouška, jejíž trať měřila 24,6 kilometru. Nejrychlejší čas zajel opět Solberg, zatímco Loeb chyboval a skončil až na pátém místě se ztrátou více než devíti sekund. Sesadit Nora z čela se Loebovi nepovedlo ani v poslední erzetě, v níž dojel dokonce až osmý.

Citroën se dotáhl na Peugeot

Přesto si výkon Francouze zaslouží uznání za to, jak zdatně si vedl v soutěži, kterou jel teprve podruhé v životě. Získal cenné body, díky nimž se udržuje ve hře o mistrovský titul. V čele průběžného pořadí mistrovství světa je dál Brit Richard Burns s peugeotem, který v Austrálii skončil třetí. Od druhých Solberga a Španěla Carlose Sainze jej dělí sedm bodů.

Napínavý je i boj o Pohár konstruktérů. Citroën totiž díky Loebovi a čtvrtému místu Colina McRae (celkem 13 bodů) dotáhl v čele tým Peugeot. Oba mají shodně 110 bodů, třetí Subaru na ně ztrácí 36 bodů.

Märtin použil kámen a byl diskvalifikován

Zklamáním skončil závod pro Estonce Markko Märtina, jinak černého koně Australské rallye. Jezdec továrního týmu Ford figuroval průběžně na čtvrtém místě, ale po dojezdu sobotní druhé etapy byl diskvalifikován a závod pro něj předčasně skončil.

Märtin doplatil na uvolněnou rezervu, kterou poté, co se zpřetrhaly pásy, znovu upevnil s pomocí zhruba pětikilogramového kamene. Komisaři to posoudili jako nedovolený zásah do vybavení vozu, po němž se změnila jeho celková váha, a nešťastného Estonce diskvalifikovali.

Australská rallye - výsledky:
PořadíJezdecČas
1.Solberg (Nor./Subaru)3:32:07,1 hod.
2.Loeb (Fr./Citroën)+ 26,6 s
3.Burns (Brit./Peugeot)+ 1:53 min.
4.C. McRae (Brit./Citroën)+ 2:30,7
5.Sainz (Šp./Citroën)+ 2:37,2
6.Mäkinen (Fin./Subaru)+ 3:01,5
7.Rovänpera (Fin./Peugeot)+ 4:03,9
8.Loix (Belg./Hyundai)+ 7:00,7
9.Hirvonen (Fin./Ford)+ 7:10,6
10.Duval (Belg./Ford)+ 7:46,2
11.Gardemeister (Fin./Škoda)+ 10:10,20
12.Auriol (Fr./Škoda)+ 11:08,10
Průběžné pořadí MS (po 10. ze 14 soutěží)
PořadíJezdecBody
1.Burns (Brit./Peugeot)55
2.Sainz (Šp./Citroën)48
Solberg (Nor./Subaru)
4.Loeb (Fr./Citroën)45
5.Grönholm (Fin./Peugeot)38
6.Märtin (Est./Ford)37
...
11.Gardemeister (Fin./Škoda)9
13.Auriol (Fr./Škoda)4
Pohár konstruktérů (po 10. ze 14 soutěží)
PořadíTýmBody
1.Peugeot110
Citroën
3.Subaru74
4.Ford61
5.Škoda20
6.Hyundai12

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články