Hlavní obsah

Po první etapě vede Portugalskou rallye Hirvonen

FARO

Po první etapě Portugalské rallye je lídrem tovární pilot Fordu Mikko Hirvonen. Za finským vicemistrem světa následují po sedmi rychlostních zkouškách Španěl Dani Sordo a jeho týmový kolega z Citroënu Sébastien Loeb. Oba v posledním měřeném testu předstihli jiného Fina Marcuse Grönholma se subaru, který se při návratu do mistrovství světa dlouho přetahoval se Sordem o druhé místo.

Foto: Zdeněk Sluka

Finský jezdec Mikko Hirvonen

Článek

Pětinásobný mistr světa a vítěz tří dosavadních soutěží v sezoně Loeb ztrácí na první místo 18 sekund, za Sordem zaostává o tři. Francouze zbrzdil hned v úvodu dne "výlet" mimo trať, který jej stál několik desítek sekund. "Udělal jsem ráno jezdeckou chybu a něco ztratil, zato ale nemám vůbec špatnou pozici před sobotou," naznačil Loeb, že je vlastně rád, protože jako lídr by musel ostatním soupeřům "čistit" trať.

Ještě větší problémy měl Hirvonenův týmový partner a krajan Jari-Matti Latvala s fordem. Po třech erzetách sice ještě vedl průběžné pořadí, ale poté se převrátil na střechu, a i když vyvázl bez zranění, přišel v den svých 24. narozenin o naděje na celkové prvenství.

Sedm dosavadních testů na šotolinových tratích včetně páteční divácké supererzety mělo pět vítězů. Po dvou nejrychlejších časech zaznamenali Latvala a ve druhé polovině úvodní etapy Loeb, Hirvonen vyhrál jednou stejně jako Sordo a páteční vítěz Henning Solberg s fordem. Ten se v první etapě propadl až na deváté místo.

"Měl jsem docela těžké rozhodování. Na jednu stranu jsem nechtěl v sobotu vyrážet jako první, na druhou stranu je při Loebově umění nebezpečné nechat si dát dvacetisekundovou penalizaci jen proto, abych spadl za něj," uvedl Hirvonen, jehož tým se v minulé sezóně k takové taktice opakovaně uchýlil.

Z českých posádek si nejlépe vede Martin Prokop s mitsubishi na sedmnáctém místě. V kategorii produkčních vozů je pátý.

Portugalská rallye - po 1. etapě:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 1:24:12,6, 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -15,0, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -18,0, 4. Grönholm, Tautiainen (Fin./Subaru Impreza) -25,8, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën Xsara) -42,2, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -1:04,0,  ...17. Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) -9:12,1.

Reklama

Související témata: