Hlavní obsah

Ani po Argentinské rallye nezná MS jiného vítěze než Loeba

CÓRDOBA

Nadvláda mistra světa Sébastiena Loeba pokračovala i v Argentinské rallye. Francouzský pilot továrního týmu Citroën opanoval jihoamerickou soutěž už popáté za sebou a po pátém dílu letošního šampionátu má stále plný počet bodů. Jeho největší soupeř Mikko Hirvonen z Fordu navíc závod nedokončil, takže pětinásobný mistr světa před ním má po 52. vítězství v kariéře už dvacetibodový náskok.

Článek

Hirvonen v sobotu přehřál motor a dnes se už na start nepostavil. Ztratil tím i druhé místo v průběžném pořadí, na které se díky druhé pozici v Argentině posunul o jeden bod Loebův týmový kolega Dani Sordo. Španěl na Loeba ztratil minutu a čtvrt, za dvojicí vozů C4 následovala čtveřice fordů, ale celkově třetí Henning Solberg už za neochvějným suverénem zaostal přes čtyři minuty.

Hirvonena ještě v závěru sobotní etapy nadějně zastupoval týmový kolega Jari-Matti Latvala, ale hned v úvodním testu závěrečného dne unikl z jeho focusu olej. Osmiminutová ztráta znamenala konec myšlenek na třetí pozici a nakonec šesté místo. V následující zkoušce se z "darovaného" třetího místa poroučel i Petter Solberg, který zastavil kvůli technickým problémům.

Pouze v roli diváka strávil zbytek Argentinské rallye jediný český pilot ve startovním poli Martin Prokop. Účastník soutěže produkčních vozů byl po první etapě diskvalifikován kvůli použití brzdových kotoučů, které nevyhovovaly pravidlům.

Argentinská rallye - konečné pořadí
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 3:57:40,3 hod., 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:13,1, 3. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -4:04,1, 4. Villagra, Perez (Arg./Ford Focus) -5:59,7, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -6:10,9, 6. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -9:50,0, 7. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -20:55,1, 8. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Subaru Impreza) -23:11,6, ...Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) diskvalifikováni.
Průběžné pořadí (po 5 z 12 závodů): 1. Loeb 50 b., 2. Sordo 31, 3. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 30, 4. H. Solberg 20, 5. P. Solberg (Nor./Citroën Xsara) 14, 6. Wilson 12.
Pohár konstruktérů: 1. Citroën 82, 2. Ford 43, 3. Stobart-Ford 37, 4. Citroën Junior Team 13, 5. Munchis Ford 12.

Reklama

Související témata: