Hlavní obsah

Prokop věří, že na pátý pokus na Sardinii uspěje

Deset bodů ztrácí český pilot Martin Prokop v průběžném pořadí šampionátu JWRC na vedoucího Poláka Michala Kosciuszka před pátým dílem seriálu, který doprovází mistrovství světa v automobilových soutěžích. Jihlavský závodník se o víkendu představí popáté v kariéře na italské půdě a na Sardinii by konečně rád vylepšil své maximum, jímž je třetí místo z roku 2007.

Foto: Sport.cz

Martin Prokop s vozem Citroën C2 S1600 při loňském ročníku Italské rallye na Sardinii.

Článek

Právě s Kosciuszkem loni bojoval Prokop na Sardinii o vítězství, v závěru soutěže jej ale zradil vůz. „Sardinii mám velmi rád, je to nádherný závod v příjemném prostředí. Je to navíc soutěž, kterou jsem jel doposud nejčastěji. Mám tam hodně zkušeností, ale paradoxně jsem tam nikdy neudělal zásadní výsledek. Doufejme, že se to letos konečně podaří,“ věří český pilot, jenž v letošní sezóně vyhrál v JWRC podnik na Kypru a na úvod sezóny dojel druhý v Irsku.

Šestadvacetiletý pilot skončil v uplynulých dvou sezónách v konečném pořadí mezi juniory třetí a na bronzové příčce zatím figuruje i letos. Od polského pilota jej dělí deset bodů, šest bodů ztrácí na druhého Němce Burkarta. „Nemůžeme si dovolit nějaké zaváhání. Znamenalo by to velkou komplikaci, od výsledku Italské rallye se bude do značné míry odvíjet další průběh juniorského šampionátu. Kosciuszko má sezónu dobře rozjetou. Proto bude vzájemný duel hodně důležitý,“ doplnil Prokop, jehož hlavním letošním cílem je útok na juniorské zlato.

Nové tlumiče zásadní zlepšení nepřinesly

Seriál JWRC vstoupí na Sardinii do druhé poloviny a lze proto očekávat zostřený boj o vavříny. „Už v Argentině jsme se bavili a všichni junioři budou hodně nažhavení. Bude to od začátku hodně vyhecované, ale já se musím soustředit na sebe. Chci jít za svým cílem,“ uvedl Prokop.

Náročné tratě středomořského ostrova jsou prověrkou nejen řidičského umění, ale také techniky. „Tratě jsou všeobecně v horším stavu. Místy jsou uskákané, místy hodně rozbité, auto dostává pořádně zabrat. Navíc můžeme očekávat vysoké teploty, čímž bude řada komponentů ještě více trpět," je přesvědčen Prokop.

Tým českého pilota zrušil plánovaný test přímo na Sardinii a na soutěž se připravoval v domácích podmínkách, jeden den strávil na šotolinové trati u Červené Vody. "Dostali jsme od Citroënu nové tlumiče, bohužel nějakého zásadního zlepšení jsme nedosáhli. Suzuki naopak přišla opět s novou verzí tlumičů a jejich swifty fungují neskutečně. Už loni byl problém držet s Kosciuszkem na rozbitých vložkách krok, uvidíme, jak to bude vypadat letos. Ale s tím se nedá nic dělat, když chybí technika, musím se spolehnout na ruce,“ uzavřel své předstartovní rozjímaní Prokop.

Reklama

Související témata: