Hlavní obsah

Zápis do historie neřeším, tvrdí Kresta před Rallye Český Krumlov

PRAHA

Automobilový jezdec Roman Kresta se na nadcházející Rallye Český Krumlov může zapsat do historie populární soutěže. Pokud potvrdí pozici hlavního favorita a vyhraje třetí podnik mezinárodního českého šampionátu, připíše si již pátý triumf na této rallye, což se ještě nikomu nepodařilo. V předešlých 36 ročnících dokázal vedle Kresty čtyřikrát vyhrát i Leo Pavlík.

Foto: Sport.cz

Roman Kresta při Valašské rallye

Článek

"Abych pravdu řekl, tak tohle opravdu neřeším. Už mi to ale někdo říkal. Stejné to bylo před Šumavou, kterou jsem mohl také vyhrát popáté," řekl Kresta v rozhovoru pro ČTK. V minulé mistrovské soutěži dojel po technických problémech v závěru druhý, průběžné pořadí seriálu stále vede.

Bývalý tovární jezdec Škody a Fordu v mistrovství světa prý jednotlivá vítězství nepočítá. "Pro nás je priorita uspět v celkovém mistrovství, což se ale skládá z jednotlivých soutěží. Vždy chceme maximálně uspět," uvedl Kresta, který v Českém Krumlově triumfoval v letech 2000, 2004, 2007 a loni. Od pátku do neděle tak bude útočit na třetí prvenství za sebou.

Závodník z Trnavy na Zlínsku sice statistiky nesleduje, jeho spolujezdec Petr Gross je ale má "pod kontrolou". "Ten si všímá podobných věcí. Kde kdo vyhrál kterou rychlostní zkoušku a jaký rozdíl byl třeba na Malontech (měřený úsek) mezi prvním a druhým. Já se ale vždy soustředím jen na svůj výkon, tohle jde mimo mě," prohlásil Kresta.

Krumlovská rallye je oblíbená

Do Českého Krumlova se stejně jako většina jezdců těší. "Je to hezký závod a patří obecně k oblíbeným soutěžím. V květnu vše kvete, tratě jsou pěkné, přijde hodně diváků," řekl třiatřicetiletý jezdec.

Zatím ani nesledoval, jaké rychlostní zkoušky jej letos čekají. "Nedíval jsem se na to, jako vždy. Jedu podle toho, co dostanu za informace od spolujezdce. Jsem na to zvyklý ze světa," uvedl Kresta, podle nějž by ale základ erzet měl být stejný jako v minulých letech.

Trojnásobný český šampión vede průběžné pořadí o 14 bodů před Václavem Pechem. Předčasně ukončenou Valašskou rallye vyhrál, na Šumavě skončil po technických problémech druhý. "Celkově jsem spokojen tak na půl. Zásadně jsme ale neztratili, takže obhajoba mistrovského titulu, kterou jsme si předsevzali, je otevřená. Před námi je ale ještě pět závodů," řekl Kresta.

Momentálně to vypadá, že jeho hlavním soupeřem bude stejně jako loni Pech. A to i přesto, že Kresta má v letošním roce k dispozici podle všeho lepší vůz Peugeot 207 S2000. "Uvidíme. Zatím to byl souboj nás dvou, i když na Šumavě v kontaktu s Vencou (Pechem) jel i Pavel Valoušek a chvíli i Orsák. Kdybychom neměli technické problémy nebo defekt, tak bychom byli hodně vepředu. Pořádné srovnání ještě nebylo, vždy se něco dělo, někdo něco měl. Závod, kdy ani jeden z nás neměl problém, ještě nebyl," dodal Kresta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články