Hlavní obsah

První etapu Italské rallye zvládl nejlépe Latvala, Loeb je třetí

OLBIA

Finský pilot Jari-Matti Latvala vyhrál první etapu Italské rallye, šestého podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Dvojka továrního týmu Ford je v čele průběžného pořadí po šesti rychlostních zkouškách s náskokem téměř 40 sekund na svého krajana a týmového kolegu Mikku Hirvonena. Třetí je úřadující šampion a vítěz všech pěti předchozích letošních rallye Sébastien Loeb z Francie.

Článek

Latvala vyhrál čtyři ze šesti měřených úseků a vede od první rychlostní zkoušky. V průběhu dne jej dokázali porazit jen Daniel Sordo a Loeb. Španělský pilot měl ale hned na startu technické problémy, když nefungovalo turbo jeho citroënu a do úvodní erzety odstartoval později, za což dostal třicetivteřinovou penalizaci. Momentálně je na osmém místě.

Favorizovaný Loeb se na Sardinii dlouho držel na druhém místě, na šestém testu ale zaostal za Latvalou o 25 sekund a klesl na třetí pozici těsně za Hirvonena. Před oficiálním cílem první etapy ztrácí na rychlejšího z dvojice Finů 42 sekund. Loeba handicapoval fakt, že startoval jako první a "čistil" soupeřům trať.

Rozporuplné pocity musí mít z prvního dne Martin Prokop bojující o body do takzvaného juniorského šampionátu. Jihlavský pilot byl ve všech erzetách nejrychlejší v redukovaném pořadí kategorie a stabilně zajížděl časy kolem patnáctého místa. Po třetí rychlostní zkoušce však měl technické problémy, podle dostupných zpráv s elektronikou, zdržel se při opravě a za pozdní příjezd do servisu dostal penalizaci 90 sekund. Mezi juniory je třetí s odstupem 22 sekund za nejrychlejším Italem Alessandrem Bettegou. Celkově je Prokop dvacátý.

Druhý český závodník Martin Semerád byl po druhém měřeném testu sedmý mezi produkčními vozy a celkově 25. Do cíle třetí erzety však nedojel, když jej zastavily technické problémy.

V sobotu a v neděli čeká na startující dalších jedenáct erzet.

Italská rallye - po první etapě:
1. Latvala, Anttila 1:24:14,5, 2. Hirvonen, Lehtinen (oba Fin./Ford Focus) -39,8, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -42,8, 4. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën Xsara) -46,4, 5. Novikov, Moscatt (Rus., Austr./Citroën C4) -1:04,7, 6. Östberg, Engan (Nor./Subaru Impreza) -1:08,2, 7. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -1:16,6, 8. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:37,3, ...19. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -8:23,6.

Reklama