Hlavní obsah

Prokopa zavřeného v sauně nezastavil ani strom

PRAHA

Na pátý pokus vyhrál v kategorii juniorů Italskou rallye na Sardinii, jeden z nejtěžších podniků MS. Martin Prokop s Citroënem C2 na kamenitých tratích ostrova přemožitele nenašel, byť se musel vypořádat s dvouminutovou penalizací za pozdní příjezdy do časových kontrol. „Přesto jsem ani chviličku nepochyboval o výhře,“ vykládal.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop

Článek

Mnohokrát při boji o vteřinky zašel za hranici. „I přes všechny tresty jsem byl nažhavený ukázat, jak moc chci být mistrem.“ Na Sardinii jel popáté. V minulosti byl jen jednou na stupních vítězů, a to ještě třetí. Letos chtěl vyhrát.

Ale už v 1. etapě mu po třetí rychlostní zkoušce hodně zatrnulo. „Auto přestalo dobíjet. Dorazili jsme do servisu na zbytkový proud, deset vteřin jeli a dalších deset ne. Takhle jsme absolvovali asi šedesát kilometrů. Bylo to nekonečné,“ líčil jihlavský rodák.

Do časové kontroly přijel o devět minut později. Za každou minutu dostal deset trestných vteřin. V sobotu po desáté rychlostní zkoušce dalších deset, po dvanácté dvacet. „Druhý den už jsme měli náhradní díly ve voze, takže jsme poruchu mezi erzetami odstranili. Kdybychom součástky neměli, tak bychom museli odstoupit,“ přiznal Prokop.

V honbě za prvenstvím dokonce havaroval. „V poslední sobotní zkoušce jsem dojel auto startující před námi. Ale nechtěl jsem ubrat, tak jsem jel v závěsu, v prachu přehlédl zatáčku a trefil jsem strom. V tu chvíli jsme jeli na trojku, možná čtyřku. Citroën je docela zničený. Byla ohromná klika, že rána šla na nejtvrdší místo v autě,“ vyprávěl Prokop. V boji o juniorský titul je osm bodů za Polákem Kosciuszkem. Jenže Čecha čekají ještě tři bodované soutěže, soupeře jen dvě.

Vítězný závod označil za nejtěžší v kariéře: „Vypil jsem denně deset litrů tekutin, dalších pět litrů si člověk vylije na hlavu a na tělo, aby se ochladil. Vždyť ve stínu bylo třicet sedm stupňů, což je hrozné. Takové vedro jsem na Sardinii nezažil při žádném z pěti minulých startů. Připadal jsem si, jako když mě zavřou v sauně a nechtějí pustit ven.“

Reklama

Související témata: