Hlavní obsah

Prokopa straší před Rallye Akropolis brutální vedro

PRAHA/LOUTRAKI

Kvapíkovým tempem běží mistrovství světa v rallye. Martin Prokop proto nemohl plánovat žádné dlouhé oslavy juniorského triumfu na Sardinii, už tento víkend jej totiž čeká s produkčním mitsubishi slavná Rallye Akropolis. Tradiční podnik se jede téměř kompletně v nové podobě a centrum soutěže se po třech letech stěhuje z Atén do Loutraki.

Foto: Jipocar Racing

Martin Prokop s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX na trati Rallye Akropolis.

Článek

Proti loňskému roku zůstal beze změny jen jeden měřený úsek. První etapa se pojede podél Korintu, druhá část soutěže se odehraje na Peloponésu a závěrečné testy našly adresu v kopcích východně od centra rallye. Slavnostní start soutěže se odehraje ve čtvrtek u Korintského průplavu. „Posun tratí do oblasti Korintu soutěži jednoznačně prospěl. Kvalitou šla nahoru. Svou roli v tom hraje i pokračování trendu jednoho průjezdu vybraných testů. Proto doufám, že po stránce trati nebudu mít s Řeckem takový problém,“ vzkázal Prokop z Řecka po prvních seznamovacích jízdách.

První trénink jihlavský pilot spolu s navigátorem Janem Tománkem věnoval úsekům druhé a třetí etapy. „Byl jsem mile překvapen jejich stavem. Jedná se o pěkné testy, spíše rychlejšího charakteru, ale opravdu upravené, s tvrdým podkladem. Tím nechci nikterak snižovat náročnost tratě, ale pevně věřím, že tento fakt může přinést pěkné svezení. Že už to nebude stále jen o tom vyhýbat se volným kamenům, neměly by být ani v takové míře koleje,“ věří šestadvacetiletý závodník.

Vedro přidělávalo starosti už na Sardinii

Před dvěma lety Prokop obsadil v Řecku v enkové kategorii šesté místo a ani letos nechce zůstat mužem v pozadí. „Ambice máme určitě vysoké. Vzhledem k tomu, že jsme ztratili Argentinu, nezbývá nám nic jiného než od začátku bojovat. Na nějakou taktiku tady nebude prostor. Ale těžko říci, kam až si troufám. Ale když jsme mezi produkčními soupeři odváděli náš standard, vždy se dalo bojovat o čelo,“ uvedl pátý jezdec loňského šampionátu PWRC.

Starosti přidělává posádkám jen extrémní vedro, které v současnosti v Řecku panuje. „Bez klimatizace se tady vůbec nedá jít ven, natož nějak fungovat. Vůbec nedokáži odhadnout, co to může dělat s námi a samozřejmě s auty. Očekávám, že bude problém s výdrží motorů, na což zřejmě budeme muset na dlouhých vložkách brát ohled. Letošní termín soutěže je absolutně nevhodný. Už na Sardinii bylo počasí nesnesitelné, tady je to ještě horší. Dokonce bych řekl brutální,“ podotkl Prokop.

Reklama

Související témata: