Hlavní obsah

Pech sundal sádru a zkusí v Hustopečích zopakovat loňský úspěch

PRAHA

Automobilový jezdec Václav Pech si v pondělí nechal sundat z pravé ruky sádru, která mu chránila zlomený malíček, a pokusí se zopakovat loňský triumf na Agrotec Rallye Hustopeče. Na Břeclavsku a Brněnsku ho v pátek a sobotu čeká ve čtvrtém dílu mezinárodního šampionátu České republiky v automobilových soutěžích další souboj s Romanem Krestou o mistrovský titul. Zatím je na tom lépe Kresta, který vede průběžné pořadí seriálu s náskokem 26 bodů.

Článek

Pech je ale s dosavadním průběhem sezóny spokojený. "Líbilo se mi, jak jsme byli konkurenceschopní ve Vsetíně. Na Šumavě přišlo fantastické vítězství o vteřinu před Romanem (Krestou) a Krumlov dopadl podle očekávání," řekl Pech v rozhovoru pro ČTK. V dosavadních třem soutěžích obsadil jedno první místo (Rallye Šumava) a dvakrát byl druhý (Valašská rallye a Rallye Český Krumlov).

Na rozdíl od loňské sezóny, kdy oba rivalové bojovali o český titul s identickým autem Mitsubishi, letos usedá Kresta do speciálu Peugeot S2000. "A vozy S2000 mají přece jen navrch. Když je sucho a vložky jsou jako na Krumlově, tak je vidět, že to nejde s ním jet," uvedl plzeňský pilot, který velký domácí šampionát již pětkrát vyhrál a loni skončil druhý. Ve hře o titul je i letos. "Jsme rádi, že to zatím jde a seriál je stále otevřený. Víme ale, že vyhrát můžeme jen v případě jeho (Krestových) problémů nebo chyb," přiznal Pech realisticky.

Prst stále bolí

Dvaatřicetiletý závodník měl až do pondělí na pravé ruce sádru, která mu chránila zlomený prst a urychlovala léčbu. "Podle doktorů jsem ji měl mít ještě o chvilku déle, ale potřeboval jsem začít ruku rozhýbávat. Tak jsem ji sundal. Bolí to, ale naštěstí v jiných místech, než to bylo zlomené," uvedl Pech, který si zranění obnovil při českokrumlovské rallye. Se zlomeným prstem odjel i předešlou rallye ve Slovinsku. "Už jsem se i projel v autě. Řadím opatrně, ale jde to. Je to určitě lepší než na Krumlově," pochvaloval si.

Zatímco při tréninku má na ruce ochrannou bandáž či ortézu, rallye pojede bez ní. "Zkoušel jsem to, ale v závodním autě se s ortézou nedá jet. Nedalo se reagovat na volant. Řadit nebyl problém, ale nemohl jsem ohýbat ruku a rychle přehmátnout na volantu," vysvětlil Pech, jenž doufá, že si zranění o víkendu opět neobnoví. "Budu se modlit, aby to neprasklo."

Vloni Krestu těsně porazil

I přes menší zdravotní komplikace se do Hustopečí těší, před rokem zde v napínavém souboji porazil Krestu o tři vteřiny. "Loni po tréninku jsem z toho byl trochu překvapený, protože ta trať je něco jiného, než se u nás jezdí. Hlavně se střídají šotolinové úseky, které se projíždí na asfaltových gumách. Cesty jsou úzké, relativně rychlé, mezi loukami a vinicemi. Malinko víc se odvážeš, protože riziko nějakého stromu není tak velké," zavzpomínal na loňský start.

K prvenství mu před rokem pomohly i technické problémy suverénního Jana Kopeckého, jenž startoval se stejným vozem jako nyní Kresta. I proto Pech předpokládá, že bude mít Kresta výhodu, rychlé tratě by měly sedět jeho peugeotu. "Nicméně Kopecký loni odstoupil na techniku, bylo extrémní horko a nevydržel mu motor. Podobně dopadlo asi pět vozů S2000. Stát se může všechno," uvažoval Pech.

Hustopečská rallye je v Česku specifická i tím, že páteční etapa se jezdí prakticky celá v noci. Start první erzety je naplánovaný na 20:00, kdy se uskuteční divácká rychlostní zkouška na brněnském výstavišti. "Něco podobného, že se celá etapa jede v noci, jsem zažil loni poprvé. Podle mého je to ale dobře, noční etapy k závodům patří. Je to pak atraktivnější. Pro nás jezdce je to sice těžší, rozpis je ještě důležitější, ale podobná rozhodnutí mi nevadí," dodal Pech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články