Hlavní obsah

Po Latvalově chybě vyhrál první etapu Akropolis rallye Hirvonen

ATÉNY

První etapu Akropolis rallye vyhrál finský jezdec Mikko Hirvonen s fordem. Před druhým Španělem Danim Sordem na citroënu má však náskok pouze tři sekundy. Třetí je zatím úřadující mistr světa a obhájce prvenství Sébastien Loeb s dalším citroënem.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Fin Mikko Hirvonen se svým Fordem Focus na Akropolis rallye.

Článek

Hirvonen se dostal do čela sedmého podniku mistrovství světa až po poslední šesté rychlostní zkoušce úvodního dne, v níž chyboval jeho krajan a týmový kolega Jari-Matti Latvala.

Vítěz předchozí Italské rallye vedl na řecké šotolině od startu a po pěti měřených úsecích měl v čele náskok deset sekund. V závěru první etapy však vyjel z trati, na 23,7 kilometru dlouhém úseku ztratil na nejlepší přes tři a půl minuty a klesl na celkové jedenácté místo.

"Vylétli jsme po dlouhé levé zatáčce, když jsme brzdili do ostré pravé. Asi jsem byl moc rychlý a zadek auta skončil v příkopu. I když tam byli nějací lidé, nedokázali nám hned pomoci. Musel jsem vystoupit a říct jim, co mají udělat," uvedl Latvala, jenž si minule na Sardinii připsal druhé vítězství v kariéře. "Je to samozřejmě zklamání, ale když chce vyhrát, musíte závodit. Nedá se jen tak kroužit."

Sordo záměrně zpomalil

Hirvonen startoval do šesté zkoušky jako třetí jezdec průběžné klasifikace, ale přeskočil i druhého Sorda, jenž záměrně zpomalil, aby nemusel v sobotu soupeřům "čistit" trať. Tato nevděčná role prvního závodníka na trati připadne finskému pilotovi.

O nehodě svého kolegy Latvaly se Hirvonen dozvěděl až po dojezdu. "Měl jsem to tušit, napadlo mě v první chvíli. Ale nedá se nic dělat, uvidíme. Sébastien má teď dobrou pozici. Kdybych jel druhý, měl bych šanci s ním bojovat. Ale zkusíme to i tak, i když to bude těžší," řekl.

Nejlepší z českých jezdců je Martin Prokop, kterému patří osmnácté místo. V redukovaném pořadí kategorie produkčních vozů je šestý.

V úvodní etapě nedokázal žádný z pilotů vyhrát více než jednu rychlostní zkoušku. Třetí měřený úsek byl kvůli špatnému stavu trati zrušen.

Akropolis rallye, pořadí po první etapě:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 1:27:11,3, 2. Sordo, Marti (Šp./Citroën C4) -2,9, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -21,1, 4. P. Solberg, Mills (Nor., Brit/Citroën Xsara) -41,8, 5. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -1:17,7, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -1:17,8, ...18. Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) -5:23,5, 30. Honda, Vičíková -17:14,4, 31. M. Sitník, J. Sitník (všichni ČR/Citroën C2) -19:40,6, 40. Semerád, Ceplecha (ČR/Mitsubishi Lancer) -32:51,5.

Reklama