Hlavní obsah

Polskou rallye vyhrál Hirvonen a dostal se do čela šampionátu

Finský jezdec Mikko Hirvonen s fordem vyhrál Polskou rallye a čtyři závody před koncem šampionátu se dostal do čela průběžné klasifikace. Dokonale tak využil zaváhání úřadujícího šampióna Sébastiena Loeba, jenž se svým citroënem v pátek havaroval. Do závodu se v druhé etapě vrátil a ještě se dokázal vyšplhat na sedmé místo, za které získal dva body.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Finský pilot Mikko Hirvonen (vpravo) oslavuje se spolujezdcem Jarmo Lehtihenem vítězství na Polské rallye.

Článek

Hirvonen v premiéře mistrovství světa na polském území stále mírně zvyšoval svůj náskok na krajana Jariho-Mattiho Latvalu. Jeho týmový kolega ztrácel před poslední diváckou supererzetou 17 sekund, v té však zničil podvozek a nakonec do cíle ani nedojel. "Nemůžu věřit, co jsem teď viděl. Jinak je to fantastický výsledek," litoval svého kolegu Hirvonen.

Druhé místo tak spadlo do klína Danimu Sordovi na citroënu, jenž v průběhu 18 měřených úseků nasbíral více než minutové manko. Bronzovou příčku obsadil Henning Solberg s fordem.

Loeb nyní zaostává za Hirvonenem o jediný bod, do konce sezony zbývá odjet rallye ve Finsku, Austrálii, Španělsku a Británii. "Je to lepší než nic. Rallye, na kterou bych měl zapomenout," komentoval ještě před závěrečnou erzetou pětinásobný šampion Loeb své účinkování na zrádné kamenité trati v Polsku.

Týmová režie v závěru

V závěru přišla na řadu i týmová režie a na trati zůstaly několik minut stát vozy juniorského týmu Citroënu Rautenbacha a Novikova. V opačném případě by totiž Loeb na důležité body nedosáhl.

V redukovaném pořadí takzvané juniorské kategorie obsadil druhé místo Martin Prokop s citroënem C2, v celkovém pořadí rallye byl dvanáctý. Díky odstoupení Poláka Michala Kosciuszka během dnešní etapy se Prokop již na svého největšího soupeře bodově dotáhl. "Pro nás je to moc důležité. Důležitější než tady vyhrát," zhodnotil Prokop.

Juniorská kategorie, kterou v Polsku vyhrál Nizozemec Kevin Abbring, se pojede ještě do konce roku ve dvou závodech.

Polská rallye, osmý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 3:07:27,5, 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:10,3, 3. H. Solberg, Menkerud (Nor./Citroën C4) -2:05,7, 4. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën Xsara) -2:24,3, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -4:17,5, 6. Holowczyc, Kurzeja (Pol./Ford Focus) -4:33,9, 7. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -19:15,1, 8. Rautenbach, Barritt (Zimb., Brit./Citroën C4) -19:20,6, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -28:47,9.
Průběžné pořadí MS (po 8 z 12 soutěží):
1. Hirvonen 58, 2. Loeb 57, 3. Sordo 39, 4. H. Solberg 27, 5. Latvala (Fin./Ford Focus) 25, 6. P. Solberg 25.
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 106, 2. Ford 89, 3. Stobart-Ford 60, 4. Citroën Junior Team 29, 5. Munchis Ford 18.
Průběžné pořadí J-WRC: 1. Kosciuszko (Pol./Suzuki Swift) 36, 2. Prokop 36, 3. Burkart (Něm./Suzuki Swift) 30.

Reklama