Hlavní obsah

Sprintrallye Kopná vyhrál Tarabus s fiatem

KOPNÁ

Jaroslav Tarabus se spolujezdcem Igorem Norkem s vozem Fiat Grande Punto S2000 zvítězili v Impromat rallye Kopná, která byla třetím dílem mistrovství České republiky ve sprintrallye. Tarabus sice nevyhrál ani jednu z devíti rychlostních zkoušek, na všech testech ale předvedl vyrovnané výkony.

Článek

Prvenství mu spadlo nečekaně do klína po sedmé rychlostní zkoušce, kdy musel pro poruchu palivového čerpadla odstoupit do té doby suverénně jedoucí Roman Kresta s vozem Škoda Fabia WRC. Kresta vyhrál šest z úvodních sedmi rychlostních zkoušek a než ze soutěže vypadl, měl před Tarabusem náskok 40 sekund.

"Nejeli jsme agresívně, spoléhali jsme na výkon auta. Z tohoto pohledu nás porucha a odstoupení z prvního místa hodně mrzí. Do té doby jsme byli v absolutní pohodě," uvedl Roman Kresta.

O prvenství bojoval až do samého závěru Polák Grzegorz Grzyb s fiatem. Doplatil na jezdeckou chybu v šesté rychlostní zkoušce, kdy dostal smyk a ztratil 30 sekund. Toto manko jej odsunulo v rychlostní zkoušce až na 49. místo a průběžně klesl na čtvrtou příčku.

O pořadí na druhém místě rozhodla až závěrečná rychlostní zkouška. Grzyb ji vyhrál s náskokem jedné sekundy před Petákem a v konečném účtování měl na druhém místě k dobru 0,4 sekundy.

"Měli jsme sice problémy na prvních dvou rychlostních zkouškách, kdy jsme ztratili několik sekund, ale pak jsme se dostali do jezdecké pohody. Jeli jsme na jistotu a vyšlo nám to. Z vítězství máme velkou radost," řekl Tarabus, jenž měl náskok necelých deset sekund.

Spokojeností zářil na cílové rampě i Grzyb. "V šesté rychlostní zkoušce jsem udělal chybu. Až do samého závěru jsme jeli na doraz. Stíhací jízda se nám povedla a druhé místo je darem za riziko. Rallye v nádherné krajině se mi líbila," uvedl Grzyb.

Po pěti letech se představil v rallye Tomáš Enge, jenž absolvoval soutěž s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX s alternativním pohonem na stlačený zemní plyn. Bývalý pilot formule 1 obsadil při svém "propagačním" vystoupení 52. místo. S vozem na plyn by měl odjet i zbytek sprinterského mistrovství republiky.

Čtvrtým pokračováním seriálu bude za dva týdny 18. července Horácká rallye v Třebíči.

Reklama

Související témata: