Hlavní obsah

Hirvonen už ve Finsku vede před Loebem o více než půl minuty

Náskok domácího jezdce Mikka Hirvonena v čele Finské rallye se po druhé etapě zvýšil na více než půl minuty. Lídr průběžného pořadí mistrovství světa se od svého největšího soupeře Sébastiena Loeba výrazněji odpoutal v sobotní páté rychlostní zkoušce, v níž francouzského obhájce titulu postihly technické potíže.

Foto: Roni Rekomaa, Reuters

Finský pilot Mikko Hirvonen ve svém Fordu během Finské rallye

Článek

Pilot formule 1 Kimi Räikkönen, jehož start v rallye je pro domácí fanoušky velkým lákadlem, měl na posledním měřeném úseku nehodu, z které podle prvních informací vyvázl bez zranění. Do té doby mu v Jyväskylä patřilo 15. místo, po havárii klesl na jednadvacáté.

Šestnáctý je po dvou etapách Martin Prokop, který dál vede takzvaný juniorský šampionát. "Opravdu dobrý den. Užili jsme si to. Všechny zkoušky bez problémů, auto fungovalo dobře," citoval českého jezdce server vysledky-rally.cz. Do soutěže se po pátečním odstoupení kvůli poruše převodovky vrátil i Martin Semerád, kterému v průběžné klasifikaci patří 55. místo.

Loeb si stěžoval na technické potíže

Loeb si po defektu v 15. erzetě stěžoval na poškozený podvozek. "Ve vracečce nám spadlo kolo z ráfku," poznamenal. Přesto zajel čtvrtý čas, ale jeho ztráta na Hirvonena se v tu chvíli zdvojnásobila na 26 sekund.

Loeb až na jedinou výjimku prohrál s finským jezdcem Fordu i ve zbývajících zkouškách a třívteřinový rozdíl z pátku postupně narostl až na 32 sekund. "Nedá se nic dělat. Budeme se jen snažit dojet do cíle. Riskoval jsem, ale Mikko byl pořád v čele," ulevil si Loeb po etapě.

"Byl to velmi dobrý den. Jel jsem na svém limitu, úplně naplno," pochvaloval si naopak Hirvonen, který byl nejrychlejší v šesti dnešních zkouškách. Třikrát triumfoval jeho krajan Jari-Matti Latvala, který díky tomu vystřídal na třetím místě Španěla Daniho Sorda.

V neděli jsou na programu devátého dílu mistrovství světa závěrečné čtyři měřené úseky.

Finská rallye, devátý podnik MS v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 2:27:35,8, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -32,0, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -1:08,3, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:18,8, 5. Rantanen, Lukka (Fin./Ford Focus) -4:10,6, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -4:28,1, ...15. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -23:10,9, 55. Semerád, Ceplecha (ČR/Mitsubishi Lancer Evo X) -57:41,4.

Reklama

Související témata: