Hlavní obsah

Finskou rallye vyhrál Hirvonen, Prokop juniorským mistrem světa

JYVÄSKYLÄ

Pro jubilejní desáté vítězství v mistrovství světa si dojel ve Finské rallye domácí pilot Mikko Hirvonen s fordem. V devátém podniku letošního seriálu si připsal třetí triumf po sobě a upevnil si vedení v průběžném pořadí. Úspěchu dosáhl i Martin Prokop s citroënem C2, který se jako první český jezdec stal juniorským mistrem světa v automobilových soutěžích.

Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva, Reuters

Finský pilot Mikko Hirvonen s Fordem během Finské rallye

Článek

Mikko Hirvonen má před Francouzem Sébastienem Loebem, kterého v neděli porazil o 25 sekund, náskok tří bodů. Do konce šampionátu, v němž Loeb obhajuje s citroënem titul z předchozích pěti let, zbývají tři soutěže.

Třetí místo ve Finsku obsadil další domácí závodník a Hirvonenův týmový kolega Jari-Matti Latvala se ztrátou téměř 50 sekund.

Loebovi se nepovedlo zopakovat loňský úspěch, kdy Finskou rallye poprvé v kariéře vyhrál, a znovu si zkomplikoval cestu za šestým titulem. V úvodu sezóny sice zvítězil pětkrát za sebou, ale pak se mu přestalo dařit. V Řecku po havárii nedojel a nehodu měl také v Polsku, kde skončil sedmý.

Prokop: Je to neuvěřitelné!

Prokop si juniorský titul zajistil již v předstihu. Zásluhou čtrnáctého místa na Finské rallye zvítětil v kategorii Junior WRC o 55 sekund před Finem Kallem Pinomäkim na renaultu. Polák Michal Kosciuszko a Němec Aaron Burkart, kteří ještě mohli Prokopa na cestě za vytouženým titulem ohrozit, skončili na třetí respektive čtvrté pozici s více než tříminutovým odstupem. Kosciuszko sice ztrácí před Katalánskou rallye na Prokopa jen čtyři body, ale závěrečnou soutěž šampionátu nepojede.

"Je to neuvěřitelné! Trvalo nám dlouho, než jsme tohohle dosáhli. Finská rallye byla dlouhá, ale zvládli jsme ji. Je to fantastické, splnil se mi velký sen. Je to nejlepší moment mého života," citoval šťastného Prokopa server mediasport.cz.

Šestadvacetiletý jezdec letos zvítězil také na Kypru a Sardinii, v Irsku a Polsku skončil druhý. Na juniorském trůnu vystřídal Francouze Sébastiena Ogiera, který letos závodí už v hlavním šampionátu WRC.

Finská rallye, 9. podnik MS v automobilových soutěžích - konečné pořadí:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 2:50:40,9, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -25,1, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -49,9, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:06,1, 5. Rantanen, Lukka (Fin./Ford Focus) -4:18,2, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -4:18,5, ...14. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -26:22,2.
Pořadí kategorie JWRC:
1. Prokop 3:17:03,1, 2. Pinomäki, Kaskinen (Fin./Renault) -55,5, 3. Kosciuszko (Pol./Suzuki Swift) -3:23,3.
Průběžné pořadí MS (po 9 z 12 soutěží):
1. Hirvonen 68, 2. Loeb 65, 3. Sordo 44, 4. Latvala 31, 5. H. Solberg (Nor./Ford) 27, 6. P. Solberg (Nor./Citroën Xsara) 25.
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 119, 2. Ford 105, 3. Stobart-Ford 64, 4. Citroën Junior Team 33, 5. Munchis Ford 20.
Průběžné pořadí J-WRC: 1. Prokop 46, 2. Kosciuszko 42, 3. Burkart (Něm./Suzuki Swift) 35.

Reklama

Související témata: