Hlavní obsah

Martin Prokop: Naučil jsem se nemít nohu pořád na podlaze

Šestadvacetiletý Martin Prokop s citroënem vyhrál juniorskou kategorii Finské rallye, čímž získal s předstihem titul světového šampióna. Polák Kosciuszko ho již nemůže dostihnout, poslední díl ve Španělsku nepojede.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop

Článek

Byla během tří etap Finské rallye situace, kdy jste o vítězství zapochyboval?

Soutěž jsme zvládli bez jediné krizové situace. Ale v sobotu odpoledne na mě dolehla psychika. Pořád jsem se tlaku bránil, ale ten den jsme absolvovali sto padesát měřených kilometrů a poslední erzeta byla fakt zlá. Reagoval jsem pozdě na zatáčky, nebyl koncentrovaný. Ale včas jsem se srovnal.

Nechtěl jste volit jízdu na jistotu?

Pomalé jízdy jsem se vyvaroval. Vlastně jsem šel po závodě poděkovat druhému Pinomäkimu, který na mě tlačil a já byl pořád ve střehu.

Juniorský šampionát letos absolvujete popáté. Co pro vás titul znamená?

Naplnění snu. Zvlášť, když jsme ho získali ve Finsku, které je podle mě nejtěžší soutěží šampionátu. To je stylové vítězství.

Je velký rozdíl mezi současným Martinem Prokopem a tím před pěti lety?

Rozhodně! Absolvoval jsem desítky soutěží. Už nejsem tak prudký a nedržím pořád nohu na plynu. Ve Finsku soupeře znepokojoval můj klid.

Bude mít zisk titulu zásadní vliv na vaši kariéru?

Předchozí juniorští vítězové s vozem Citroën Loeb, Sordo i Ogier šli do továrního týmu. Ale teď je jiná doba. Sestra, která je mojí manažerkou, během víkendu už vedla jednání se zástupci týmů, ale je to nesmírně složité.

Jak zisk juniorského titulu oslavíte?

Připravím pořádnou akci pro mechaniky, abych je odměnil za trpělivost. Pět let jsme všichni usilovali o dosažení této mety. Minulé dvě sezóny jsem skončil v absolutním pořadí třetí. Zvláště loni bylo zklamání obrovské, tehdy nás ale strašně srážela technika.

Reklama

Související témata: