Hlavní obsah

Martin Prokop: Chci držet rychlost, která nám zajistila titul

Čerstvý juniorský mistr světa Martin Prokop se představí s Peugeotem 207 S2000 na Barum rallye. "Je mi jasné, že lidi soutěž budou chápat jako souboj o nejlepšího českého jezdce," říká Prokop, který by se však se svými soupeři raději poměřil mimo asfaltový povrch.

Foto: pro Právo Zdeněk Sluka

Martin Prokop

Článek

Jednoznačně jste se stal vítězem projektu BFGoodrich Drivers Team, což vám umožní start na Barum rallye s Peugeotem 207 S2000. Co pro vás tato příležitost znamená?

Je to ocenění práce, kterou jsme s navigátorem Janem Tománkem odvedli a korunovali ji ziskem juniorského světového titulu. Hodně času trávím v zahraničí na závodech, takže jsem neodhadl, jak mě odborná veřejnost v Česku vnímá.

Jaké jsou vaše zkušenosti s vozem specifikace S2000?

Prakticky nulové. Jaromír Tarabus mě před časem svezl ve Fiatu S2000 na místě spolujezdce. Myslím, že chování je blízké vozu Super 1600, s nímž jezdím mistrovství juniorů. Největší rozdíl je v pohonu všech čtyř kol. Budu se snažit s autem rychle sžít.

Prozradíte krátce po volbě ambice, s nimiž do Barum rallye vyrazíte?

Nebylo by správné poměřovat výsledek soutěže ve Zlíně s výsledky juniorského šampionátu, k němuž směřovalo veškeré moje letošní úsilí. Auto, s nímž pojedu, vyhrálo Rallye Monte Carlo. Budu se snažit držet rychlost z juniorského šampionátu, která nás přivedla k titulu – jet uvolněně a současně si soutěž užít.

Budete mít vůz stejné specifikace jako Kopecký, Kresta a Valoušek. Bude zlínská rallye nepsaným soubojem o krále českých soutěží?

Možná to bude znít alibisticky, ale pro mě už není asfalt povrchem číslo jedna. Chtěl bych se s klukama poměřit na šotolině. Tam se cítím jako doma. Ale je mi jasné, že lidi soutěž budou chápat jako souboj o nejlepšího českého jezdce. Honza Kopecký ve Fabii S2000 má velké zkušenosti, Roman Kresta s Peugeotem 207 také. Ale pokud mám správné informace, tak Kronos racing tým nedělá rozdíl mezi vozem pro kmenového jezdce Loixe a pilota projektu BFGoodrich, jímž jsem v Česku já.

Reklama

Související témata: