Hlavní obsah

Kopecký se na Barum rallye pokusí o premiérovou oficiální výhru

Automobilový jezdec Jan Kopecký už byl jednou na zlínské Barum rallye nejrychlejší, přesto bude od pátku do neděle bojovat o premiérové oficiální vítězství na této soutěži. Člen továrního týmu Škoda Motorsport v roce 2004 ovládl absolutní klasifikace, ale protože startoval s vozem kategorie WRC, v historických análech jako vítěz zapsaný není.

Článek

"Byl jsem o více než deset minut rychlejší než vítěz, ale pravidla byla jiná. Já si ale nehraju na to, jestli moje jméno je v historii nebo ne. Předpisy prostě byly takové," řekl Kopecký.

Před pěti lety byla Barum rallye součástí evropského i českého šampionátu a zatímco doma mohly vozy nejvyšší kategorie startovat, v ME nikoliv. Pořadatelé se proto rozhodli zařadit je až na chvost startovního pole a vést dvoje výsledky. Oficiální bylo evropské pořadí, takže rallye vyhrál Francouz Simon Jean-Joseph.

Letos nic podobného nehrozí. Barum rallye je i nadále součástí českého a evropského mistrovství plus seriálu Intercontinental Rallye Challenge, speciály WRC však na startu nejsou.

Kopecký usedne do vozu Škoda Fabia S2000 a přestože ho prý příliš netrápí, že nefiguruje mezi vítězi zlínské soutěže, v závěru týdne se to pokusí změnit. Už před červnovou Ypres rallye v Belgii uvedl, že doma se od něj asi bude čekat výhra.

Těžký závod s velkou konkurencí

"Nevím, jestli musíme vyhrát nebo ne. Lze to jednoduše říci, ale pak před volantem to vypadá jinak. Budu se snažit zajet co nejlepší výsledek. Když budeme v první trojici, bude to perfektní a ani za pětku se zlobit nebudu. Je ale jasné, že se chci pokusit o příčku nejvyšší, proto tam všichni jedeme," uvedl druhý muž průběžného pořadí IRC.

Dobře si však uvědomuje, že ho čeká nesmírně těžký závod s velkou konkurencí. Podle všeho nejkvalitnější v dosavadní historii IRC. "Bude tady spousta pilotů s šancí na vítězství. Podobné to bude i na San Remu v Itálii, kde také bude hodně rychlých Italů. Barumka ale letos vede," poukázal sedmadvacetiletý závodník na řadu svých soupeřů. Ve startovním poli je například 25 vozů kategorie S2000 a většina z jejich pilotů pomýšlí na umístění v popředí výsledkové listiny.

Sebevědomí mladoboleslavského továrního týmu, který vedle Kopeckého zastupuje i Juho Hänninen, posiluje i výhra na Ruské rallye, kterou v červenci ovládl finský pilot. "Je jedině dobře, že jsme ukázali, že auto má vítězství. Když se to povede opět, bude to ještě lepší. Všichni jsme pro to dělali maximum. Je to ale i o štěstí. Když jsem ve Zlíně jel loni jako předjezdec, tak jsem udělal dva defekty a ani nevím kde," podotkl Kopecký.

Reklama

Související témata: