Hlavní obsah

Útok aktivistů na Australské rallye. Na jezdce létaly kameny

KINGSCLIFF

Protesty ekologických aktivistů narušily průběh první etapy Australské rallye. Kvůli odpůrcům soutěže, kteří házeli po autech kamením, musela být v pátek zrušena šestá a jedenáctá rychlostní zkouška. Desátý podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích vede před závěrem etapy Fin Jari-Matti Latvala s Fordem Focus.

Foto: Jeremy Roger, ČTK/AP

Fin Mikko Hirvonen byl jedním z jezdců, kteří se stali terčem útoku ekologických aktivistů.

Článek

Na trať šesté rychlostní zkoušky se vydaly jen tři vozy a ani jeden z nich neunikl spršce kamenů z rukou ochránců přírody. Ti pořadatelům vyčítají, že soutěž ohrožuje životní prostředí, a v minulém týdnu se marně domáhali soudního rozhodnutí, které by konání Australské rallye zakázalo.

Po průjezdu Sébastiena Loeba, Mikka Hirvonena a Daniho Sorda, kteří vyvázli z incidentu bez zranění, dorazila na místo policie a zkouška byla z bezpečnostních důvodů zrušena. Další jezdci se proto rovnou vydali na start sedmé erzety. "Dokážu pochopit, proč někteří lidé nemají rallye rádi, ale já tady prostě jen dělám svoji práci," citovala agentura AP pětinásobného mistra světa Loeba.

Zrušena byla posléze i jedenáctá rychlostní zkouška, která se měla jet na tomtéž jedenáctikilometrovém úseku. Podle agentury Reuters totiž aktivisté navíc zavalili trať velkými kameny a strhli ploty u pastvin, takže hrozilo, že by se před piloty mohlo náhle objevit stádo krav.

Prokop kamení unikl, málem ale trefil varana 

Novém Jižním Walesu se Australská rallye jede poprvé. Soutěž se do MS vrátila po tříleté přestávce a letos se koná jinde, než bylo zvykem. Doposud se závodilo na západním pobřeží v okolí přístavu Perth, letos se rallye přesunula o 3600 km na východ.

Loeb, který usiluje o šestý titul za sebou, ztrácí v průběžném pořadí MS tři body na Hirvonena, jenž vyhrál předchozí tři světové rallye. Lídr šampionátu však zatím v Kingscliffu s Loebem prohrává: Loeb je za vedoucím Latvalou a Francouzem Sébastienem Ogierem třetí, Hirvonenovi patří pátá pozice.

"S autem je něco špatně, ale nejsem si jistý, co to je. Každopádně nemám z jízdy dobrý pocit," postěžoval si v průběhu etapy Loeb. Prvních pět vozů průběžného pořadí nicméně dělí jen necelá půlminuta, Hirvonen v těsném souboji za Loebem zaostává o devět desetin sekundy. "Na ostatní jezdce ani nekoukám, jde mi jen o můj souboj s Loebem," přiznal Hirvonen.

Vedoucí Latvala hovořil o nečekaně dobrém výsledku. "Jen ve čtvrté zkoušce jsem vletěl do díry a řízení teď trochu táhne doleva," prohlásil finský pilot. "Jinak jsem jel tak na 95 procent, ale čistě, a to byl klíč k vedení," dodal Latvala.

Martin Prokop, s produkčním mitsubishi jediný český zástupce v soutěži, útokem aktivistů ohrožen nebyl a pohybuje se na dvanácté příčce. Již jistý juniorský mistr světa se spíš než střetu s protestujícími před startem obával karambolu se zvířaty. "Kolem tratí se pohybuje hodně klokanů, už v tréninku jsme přejeli nějaké hady, nechybělo mnoho od srážky s varanem," informoval o poznávání australské fauny.

Australská rallye - po 1. etapě
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) 53:21,4, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -2,2, 3. Loeb, Elena (Fr,. Mon./Citroën C4) -22,7, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -22,8, 5. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -23,6, 6. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -51,3, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) -4:31,6.

Reklama