Hlavní obsah

Kopecký v lázních zaútočí na zlatý hattrick

PRAHA

Fenomenální tažení šampionátem IRC předvádí český automobilový jezdec Jan Kopecký se Škodou Fabia S2000. Po druhých místech na Azorských ostrovech, v Belgii a Rusku slavil vítězství ve Zlíně a ve Španělsku. Teď se pokusí zpečetit zlatý hattrick triumfem při slavné Rallye San Remo.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000 při zlínské Barum rallye.

Článek

„Dva dny jsme v Itálii testovali. Cítím se velmi dobře a myslím, že i auto je ve velmi dobré formě. Funguje skvěle, snad jsme našli i optimální nastavení,“ líčil pocity před soutěží český pilot.

Kopecký na asfaltu vyrostl. A ve slavném italském lázeňském letovisku, kde se v minulosti jezdila soutěž mistrovství světa, ho zrovna takový povrch čeká. „Ale jde o velmi specifickou soutěž. Jedete v kopcích ze zatáčky do zatáčky. Jezdci musí být velmi koncentrovaní a ostražití,“ říkal rodák z Opočna.

Soutěž v kvapíkovém tempu

Největším úskalím rallye je rozložení soutěžních zkoušek. Jezdci na trať vyrazí v pátek v osmnáct hodin, v cíli budou v sobotu ve stejný čas. Rallye tak absolvují za čtyřiadvacet hodin. „Nikdy jsem takovou soutěž nejel. Klíčové je hlavně neuvařit brzdy, protože při nočních průjezdech člověk přeci jen jede obezřetněji. A na závěr pátečního programu nás čeká zkouška dlouhá čtyřiačtyřicet kilometrů, což bude na práci s brzdami zvláště náročné,“ dumal Kopecký.

Nečeká ho však úplně neznámé prostředí. Při loňském ročníku totiž absolvoval San Remo v rámci testování jako předjezdec. „Už tehdy byl program hodně našlapaný. Ale končilo se v neděli. A zkoušky se jely v opačném směru,“ vzpomínal Kopecký.

Extrémního vypětí během soutěže se nebojí. „Fyzicky jsme připraveni,“ ujistil borec, který do závodu dlouhého sto šestnáct kilometrů vyrazí se startovním číslem 7.

Přinese mu štěstí v boji o titul šampióna IRC, v němž je dvě soutěže před koncem šampionátu druhý o bod za Krisem Meekem? „Celkové pořadí neřešíme. Prioritou je zrychlovat. Titul nás o vteřinu na kilometr nezrychlí,“ směje se český pilot.

Reklama

Související témata: