Hlavní obsah

Kalamita zkrátila Bohemia rallye, severní erzety jsou neprůjezdné

PRAHA/MLADÁ BOLESLAV

Netradiční podzimní termín Bohemia rallye si vybírá svou daň. Průběh šestatřicátého ročníku tradiční soutěže, která se v minulosti konala převážně v červenci, ohrožuje především na severu Čech sněhová kalamita a ředitelství závodu s ohledem na bezpečnost posádek hledá krizové varianty. Ve čtvrtek bylo zrušeno osm z dvanácti rychlostních zkoušek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecko zasáhl příval sněhu.

Článek

„Vložky kolem Železného Brodu jsou nesjízdné, u Tanvaldu je půl metru sněhu a vůbec se tam nedá dostat. Takže trénujeme na Boleslavsku, kde sice také sněží, ale je to jen mokré. Na severu je kalamitní stav, padají stromy přes cestu a ředitelství soutěže vymýšlí, co udělat,“ hlásil Sport.cz Václav Pech jun., který může jako poslední zastavit v cestě za titulem Romana Krestu.

Vedení závodu vedle operativní úpravy seznamovacích jízd rozhodlo o zrušení čtvrtečního doprovodného programu u startovní rampy v Mladé Boleslavi. „Ruší se i slavnostní představení posádek, protože ty mají momentálně úplně jiné starosti,“ řekl Sport.cz mluvčí soutěže Milan Hauer. Odpoledne pak bylo rozhodnuto o zrušení rychlostních zkoušek. Nepojede se tak ani nejdelší erzeta, přes 45 kilometrů dlouhý Návarov, který měli závodníci v pátek absolvovat dvakrát.

Pecha svezení na sněhu láká, Krestu nikoliv

Další vývoj je podle mluvčího závodu momentálně nemožné predikovat. „Silničáři se soustředí na hlavní silnice a pokud přijde nařízení, tak budou na boj se sněhem staženy i pluhy, které máme domluvené. Liberecký kraj prý navíc zvažuje vyhlášení kalamitního stavu a to bychom pak mohli na sport zapomenout. Všechno ostatní má samozřejmě přednost,“ doplnil Hauer.

Základním hlediskem pro další podobu soutěže je bezpečnost. „Rallye není sport pro panenky a spousta závodníků se na zimní podmínky těší. Nemůžeme ale posádky pustit někam, kde netrénovaly. To by byl neskutečný hazard. Seznamovací jízdy je ale možné uskutečnit prakticky kdykoliv, erzety můžeme zkrátit,“ naznačil možný vývoj Hauer. Po zrušení čtyř erzet se tak v pátek pojede jeden měřený úsek, v sobotu pak čtyři. Pořadatelé totiž operativně přidali jednu erzetu navíc. Zlepšení počasí se až do neděle neočekává.

Bohemia rallye letos uzavírá mezinárodní mistrovství České republiky a jedním z hlavních lákadel je stále nerozhodnutý duel o mistrovský titul. Vítěze dvou předchozích ročníků a obhájce titulu Romana Krestu ale současný vývoj situace optimismem nenaplnil. „Pokud by měla situace zůstat stejná, bylo by velmi obtížné zajistit bezpečnost. Za půl dne se těžko něco změní. Soutěž je vypsaná jako asfaltová, ne zimní. My třeba zimní výbavu nemáme,“ řekl ostřílený soutěžák zklamaně Sport.cz.

Pecha by naopak svezení v zimních podmínkách lákalo. „Na sníh jsme připravení. Auto, podvozek, brzdy i gumy. Líbilo by se nám to. Uvidíme, jak se vše vyvine,“ dodal.

Reklama

Související témata: