Hlavní obsah

Dokázal jsem si, že na titul mám, věří v triumf vedoucí muž seriálu Hirvonen

PRAHA

Tentokrát má všechno ve vlastních rukách... Stačí mu maličkost - v posledním podniku mistrovství světa v rallye, který startuje ve čtvrtek ve velšském Cardiffu, za sebou nechat pětinásobného mistra světa Loeba. Pokud totiž dojede finský pilot ve službách Fordu Mikko Hirvonen před fenomenálním Francouzem, stane se novým šampiónem. „Jsem obrovsky natěšený a startu se nemohu dočkat,“ přiznává vedoucí muž letošního seriálu.

Foto: Yirgos Karahalis, Reuters

Finský pilot Mikko Hirvonen (vpravo) oslavuje se spolujezdcem Jarmo Lehtihenem vítězství.

Článek

Výchozí pozici k ataku na vysněný titul má devětadvacetiletý Mikko Hirvonen perfektní. Před Britskou rallye si totiž vedení v seriálu udržel, i když po Katalánské rallye má k dobru jen jeden jediný bod.

„Necítím se pod tlakem. Mám šanci na titul, což je samozřejmě vzrušující a motivující zároveň, ale stojím oběma nohama pevně na zemi. Bude to obrovská bitva od startu až do cíle, ale jsem schopen ji zvládnout a Loeba porazit,“ nechala se slyšet před čtvrtečním startem na slavném stadionu Millennium v Cardiffu finská jednička za volantem Fordu Mikko Hirvonen.

Samozřejmě při reminiscencích na průběh letošního seriálu nezapomněl zmínit úvodních pět závodů, v nichž si francouzský šampión Loeb vedl skutečně suverénně, neboť během tří měsíců vyhrál pět světových rallye. „Když jsem musel v Argentině odstoupit, myšlenky na titul už jsem prakticky vzdal. Jenže v Řecku se při Rallye Acropollis všechno obrátilo a teď se mně nabízí obrovská šance. Šampionát jsem vedl už dříve, ještě nikdy jsem však nebyl v čele jednu soutěž před koncem,“ glosoval Hirvonen letošní hodně divokou sezónu, v jejímž průběhu se role obrátily. Fin se dostal do čela seriálu a pětinásobný mistr světa Loeb musel se svým citroënem jeho náskok stahovat.

Nakonec se mu přiblížil na rozdíl jediného bodu, takže právě Britská rallye rozhodne. „V posledních šesti soutěžích jsem se cítil moc dobře a sám sobě jsem si dokázal, že na titul mám. Ve Walesu to však bude obrovsky vyrovnaná soutěž, kde bude rozhodovat i sebenepatrnější chyba. A právě té se musím vyvarovat,“ moc dobře si Hirvonen uvědomuje, jak náročný poslední podnik letošního seriálu bude.

A to přesto, že on sám řadí tratě ve Walesu mezi své nejoblíbenější. „Samozřejmě hned za těmi u nás doma ve Finsku, kde znám každý metr a věřím si. Wales je ale hned druhý v pořadí. Fantastická soutěž, kterou také miluji. Tratě jsou rychlé a plynulé a protože v této roční době na nich nebude led a sníh, bude všechno dokonalé,“ věří Mikko Hirvonen, že na šotolinových cestách na ostrovech, kde mimochodem triumfoval před dvěma lety, dosáhne na vysněný titul mistra světa.

Reklama

Související témata: