Hlavní obsah

Loeb má ve Walesu k titulu o pět sekund blíž

CARDIFF

Pouhých pět sekund rozhoduje po prvním dnu o vedení Francouze Sebastiena Loeba v Britské rallye. Obhájce titulu tak začal od úvodních pátečních kilometrů frontální atak na vedoucí pozici dosavadního leadera šampionátu Fina Mikko Hirvonena, jenž má před závěrečnou soutěží k dobru jediný bod.

Foto: Zdeněk Sluka

Sébastien Loeb s vozem Citroën C4 WRC na trati Britské rallye.

Článek
Fotogalerie

„Auto je perfektně připraveno, já se cítím také náramně. Mělo by to vyjít,“ liboval si Loeb, který vyhrál čtyři ze šesti rychlostních zkoušek. Zvláště dopoledne se mu mokrých a rozbahněných šotolinových tratích ve Walesu dařilo, neboť po třech erzetách už měl na jedničku Fordu k dobru téměř devět sekund.

Klouzalo to všude a pořád, stěžoval si Hirvonen

„Rozjížděl jsem se pomaleji, strašně to po ránu klouzalo. Nikoli místy a občas, ale v jednom kuse. Mé chvíle ale přijdou, soutěž je ještě dlouhá,“ kontroval Hirvonen. Odpoledne skutečně odpověděl, dvě erzety vyhrál a manko na Loeba  stáhl na zmiňovaných pět sekund. „Podstatné je, že jsem udržel těsný odstup za Sébem. V sobotu se začne nanovo.“

Mrzet ho ale musí, že jeho cestu za titulem už nemůže podpořit tovární dvojka Fordu Latvala. „Hned při první rychlostní zkoušce jsem vyletěl mimo trať, na autě praskla poloosa a poškodili jsme brzdy,“ glosoval konec nadějí Hirvonenův krajan Jari-Matti Latvala, jenž se propadl až na konec první desítky.

Ani Loeb ovšem nebyl po skončení páteční etapy úplně spokojený, i když vede a má k dobru pět sekund. „Auto bylo hlavně odpoledne trochu nedotáčivé. Na startu a před cílem erzet jsem byl rychlejší, v prostředních pasážích jsem však ztrácel,“ vysvětloval, proč se jako náskok ztenčil.

Prokop má naději na druhou příčku

Český juniorský mistr světa Martin Prokop startuje tentokrát ve Walesu v kategorii produkčních vozů, kde mu jde o celkové druhé místo. Páteční etapu zvládl perfektně, celkově skončil čtrnáctý a ve své třídě třetí. „Dopoledne jsme se na bahně párkrát sklouzli, ale jinak jsem náramně spokojený,“ chválil své Mitsubishi Lancer.

V odpoledních erzetách se mu jelo ještě lépe, neboť jeho největší konkurent v boji o druhou příčku Al-Attíja z Kataru se svým subaru skončil na třetí erzetě. „Takže teď nám musí jít hlavně o to, abychom dojeli a bodovali,“ smál se Prokop.

Během víkendu pokračuje Britská rallye dalšími dvěma etapami, které zahrnují deset dalších rychlostních zkoušek o celkové délce 218 km.

Britská rallye - pořadí po 1. dnu (6 RZ)
1. Loeb (Fr./Cit.) 1:15:22,1, 2. Hirvonen (Fin./Ford) +5.3, 3. P. Solberg (Nor.(Citr.) +40.5, 4. Sordo (Šp./Cit.) +41,6, 5. Ogier (Fr./Cit.) +2:41,3. 6. H. Solberg (Nor./Ford.) + 2:50,1, ...14. Prokop (ČR/Mits. Lancer) +8:94,4, 18. Semerád (ČR(Mits.Lancer) +10:41,4.

Reklama